Denník N

Bývalá najlepšia slalomárka Špela Pretnarová: Vlhovú favorizujem na veľký glóbus, Shiffrinová je z nej nervózna

Slovinka Špela Pretnarová získala v roku 2000 malý glóbus za slalom. Kariéru ukončila o tri roky neskôr – práve vtedy, keď vo Svetovom pohári začínali Slovenka Veronika Velez-Zuzulová a Češka Šárka Strachová (vtedy ešte Záhrobská).

V rozhovore pre Denník N hovorí, aké boli s ostatnými lyžiarkami prekvapené, že sa vo Svetovom pohári zjavili lyžiarky z bývalého Československa. Pretnarová vysvetľuje, prečo si myslí, že Vlhová získa veľký glóbus, a tvrdí, že súčasné špičkové lyžiarky majú náročnejší život ako jej generácia.

Ako hodnotíte Vlhovej víťazný slalom v Kranjskej Gore?

Petra je extrémne silná – psychicky aj fyzicky. Keď ste na takej vysokej úrovni a vyhrávate tak často, už sa neuspokojíte s druhým miestom. Pre ňu existuje už len prvé miesto, nič iné ju neurobí šťastnou. To je podľa mňa jej najväčšia motivácia, a preto je aj taká úspešná.

V nedeľu viackrát povedala, že trať nebola na úrovni Svetového pohára. Čo si o jej kritike myslíte?

Zachytila som jej výroky, ale v tomto s ňou nesúhlasím. Áno, nebola to najlepšia trať na svete, ale nebola ani zďaleka taká zlá, ako tvrdí Petra. Oveľa horšie podmienky boli naposledy v Záhrebe aj na mnohých iných pretekoch.

Boli ste najlepšou slalomárkou na svete. Vďaka čomu Vlhová v tejto disciplíne dominuje?

Je fyzicky skvele pripravená a môže si dovoliť oveľa kratšie oblúky ako ostatné lyžiarky. Na ťažkých tratiach je to ešte väčšia výhoda. Možno trochu paradoxne jej pomohlo aj súperenie s Mikaelou Shiffrinovou na začiatku kariéry. Mala to popri nej náročné, no tieto súboje ju dotlačili až k jej limitom. Vlhová je už staršia a teraz nemusí trénovať toľko ako predtým. Potrebuje si len udržiavať dobrý pocit na lyžiach a všetko bude v poriadku.

Pre Vlhovú je tento rok prioritou olympiáda, ale vo Svetovom pohári zaostáva za Mikaelou Shiffrinovou len o 35 bodov, čo z nej automaticky robí aj kandidátku na veľký glóbus. Kto ho podľa vás tento rok získa?

Petra má miernu výhodu, pretože Shiffrinová začala byť nervózna z toho, že Vlhová

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lyžovanie

Petra Vlhová

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie