Denník N

Týždeň v zdraví: Čo môžu signalizovať bolesti na hrudníku, ako sa dá predchádzať diabetu a demencii

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Každý utorok vám prinášame najdôležitejšie informácie o zdraví, prevencii ochorení, ale aj praktické rady, ako sa pohybovať v slovenskom zdravotníctve a ako dostať to, na čo máte nárok.

Newsfilter Týždeň v zdraví tvoria pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

Dnes sa dočítate o tom:

  • ako sa dá vyhnúť rozvoju cukrovky 2. typu,
  • čo môžu signalizovať bolesti na hrudníku,
  • ako súvisí fyzická aktivita s prevenciou demencie.

Pomáha fyzická aktivita predchádzať demencii?

Pojem demencia má pôvod v latinskom „de mentia“, teda „odchádzajúci duchom, strácajúci na duchu či rozume, niečo, čo prišlo o myseľ“. S priamymi dôsledkami demencie sa stretávajú najmä blízki tých, ktorí trpia týmto ochorením, a aj tí, ktorí sa o nich starajú. Mnohí z nich pri tom prežívajú hlavne pocity smútku a bezmocnosti.

Nikto nechce dožiť svoj život v stave, keď nespoznáva svojich najbližších. Demencia sa nedá liečiť, ale je možné spomaliť rozvoj ochorenia. Napriek tomu sa postupom času zhoršuje.

Demencia je komplex stavov, ktoré súvisia s kognitívnymi poruchami a vyšším vekom. Postihuje najmä ľudí nad 65 rokov a nie je očakávanou súčasťou starnutia. Najbežnejším typom demencie je Alzheimerova choroba.

Na toto neurodegeneratívne – časom sa zhoršujúce – ochorenie zatiaľ neexistuje liečba. Vedecký výskum sa zameriava na zmiernenie symptómov a aj prevenciu, čiže na možnosti, ako zmenou životného štýlu znížiť riziko vzniku demencie.

Každá snaha lekárov a vedcov o rozšírenie poznania faktorov vzniku demencie nám dáva nádej, že sa jej hádam dokážeme vyvarovať. Alebo aspoň znížiť riziko jej prepuknutia. Zaujímavé výsledky priniesol nedávno zrealizovaný výskum, podľa ktorého aj cvičenie s miernou intenzitou môže u starších dospelých znížiť riziko rozvoja demencie.

Dlhodobá štúdia na vzorke 62 286 obyvateľov Južnej Kórey vo veku 65+, ktorí netrpeli demenciou, skúmala vplyv fyzickej aktivity na vznik tohto ochorenia. Tu je stručný súhrn:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Duševné zdravie

Týždeň v zdraví

Každý utorok v prinášame najdôležitejšie informácie o zdraví, prevencii ochorení, ale aj praktické rady, ako sa pohybovať v slovenskom zdravotníctve a ako dostať to, na čo máte nárok. Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

Zdravotníctvo

Zdravie

Teraz najčítanejšie