Denník N

Žilinka morálne zlyhal

Foto - TASR
Foto – TASR

Po návrate generálneho prokurátora z Ruska by mal parlament konať.

Autor je predsedom strany Maďarské fórum

Generálny prokurátor svojou cestou do Ruska hrubo zasahuje do zahraničnej politiky Slovenska. Otvorene sa ňou priznáva k sympatii k organizácii, ktorá pomáha Putinovmu režimu bojovať proti občanom vlastnej krajiny. Ide navštíviť organizáciu, ktorá koná proti občianskym a ľudským právam a likviduje politickú opozíciu na základe politickej objednávky.

Na čele prokuratúry v demokratickej krajine nemá čo robiť človek, ktorý sa takýmto spôsobom hlási k ruskej prokuratúre a jej praktikám. Maroš Žilinka tým stratil morálne predpoklady na výkon funkcie generálneho prokurátora a mal by vo funkcii skončiť.

Otázkou ostáva, či sa tým nenapĺňajú zákonné dôvody na jeho odvolanie, keďže „šéf“ generálnej prokuratúry prejavuje sympatie k inštitúcii, ktorá dlhodobo potláča občianske a ľudské práva.

Po návrate Žilinku z Ruska by mal parlament konať. Jedným z dôvodov odvolania generálneho prokurátora z funkcie pred uplynutím funkčného obdobia je, ak ,,začal vykonávať funkciu alebo činnosť, ktorá je nezlučiteľná s výkonom funkcie prokurátora“.

Generálny prokurátor má dozerať na zákonnosť a spravodlivosť, nie robiť medzinárodnú politiku. Ukazuje sa, že vládna koalícia urobila obrovskú chybu, keď pred voľbou nevykonala systémovú zmenu prokuratúry a nezrušila prokuratúru sovietskeho typu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Maroš Žilinka

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie