Denník N

Poradkyňa premiéra pre EÚ: Heger vie byť náročný, európske témy chce priblížiť aj 80-ročnej babičke

Ľubica Karvašová. Foto N - Vladimír Šimíček
Ľubica Karvašová. Foto N – Vladimír Šimíček

Dovoz vakcín Sputnik V nám pri vyjednávaní o dodatočných dodávkach Pfizeru od krajín EÚ nepomohol, vraví diplomatka Ľubica Karvašová, ktorá vlani o vakcínach rokovala.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ľubica Karvašová (34) je diplomatka, poradkyňa predsedu vlády pre záležitosti Európskej únie. Radila Igorovi Matovičovi aj Eduardovi Hegerovi. V rozhovore hovorí:

  • čo zažíva pri návrate z Bruselu do domácej reality,
  • v čom sa líšia a čo majú spoločné Matovič a súčasný premiér,
  • prečo si Slováci menej všímajú európske udalosti a témy,
  • ale aj ako tvrdo sa vlani rokovalo o vakcínach.

Na úvod si vás trochu predstavme a začnime menom. Nie ste „len tak nejaká Karvašová“, ste vnučkou prvého guvernéra Slovenskej národnej banky Imricha Karvaša, ktorý presunul tri miliardy korún a množstvo zásob na stredné Slovensko, aby pomohol financovať Slovenské národné povstanie. Ovplyvňuje vás nejako tento pôvod?

Už odmalička veľmi zásadne definuje, kto som. I keď sme sa so starým otcom nikdy nestretli – zomrel v roku 1981, pred mojím narodením –, zanechal v našej rodine veľa hodnôt, ktorými dodnes žijeme. Sú to hodnoty ako sloboda, demokracia, spolupráca, snaha robiť dobré veci pre Slovensko. Čiže chcem ísť v línii, ktorou išiel on, aj keď jeho rozhodnutia boli otázkou života a smrti. Dnes našťastie nie sme pred takými ťažkými rozhodnutiami.

Video: Poradkyňa premiéra Karvašová: Heger je náročný, európske témy chce priblížiť aj 80-ročnej babičke (autori: Dušan Mikušovič, Martina Koník)

Ste diplomatkou, ktorá sa venuje európskej politike, pracovali ste na ministerstve zahraničných vecí, boli ste v tíme, ktorý mal na starosti predsedníctvo Slovenska v EÚ, dnes ste na úrade vlády. Žijete vlastne dva pracovné životy: bruselský a slovenský, chodievate na samity EÚ. Býva návrat do slovenských reálií veľkým kultúrnym šokom?

Nenazvala by som to kultúrnym šokom, ale nejaký šok to do istej miery vždy je. Aj štyri a pol roka

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Slovensko

Teraz najčítanejšie