Denník N

Potvrdil, že nie je zaočkovaný, ale na súde uspel. Prečo Djokovićovi vrátili víza a čo môže nasledovať?

Novak Djoković po vlaňajšom víťazstve na Australian Open. Foto – TASR/AP
Novak Djoković po vlaňajšom víťazstve na Australian Open. Foto – TASR/AP

Takmer celý pondelok žila Austrália pojednávaním, ktoré riešilo oprávnenosť zrušenia víz Novaka Djokovića. Už pred jeho začiatkom prišiel prvý náznak, že sudca bude naklonený Srbovi, keď zamietol žiadosť austrálskej vlády o odročenie súdu.

Aj počas pojednávania sa zdalo, že sudca Anthony Kelly bol skôr naklonený Djokovićovej strane, zhodli sa viacerí reportéri vrátane Bena Rothenberga či Karen Sweeneyovej.

„Profesor a kvalifikovaný lekár poskytli sťažovateľovi zdravotnú výnimku, ktorú posudzoval nezávislý panel expertov zriadený vládou štátu Victoria,“ povedal Kelly v pondelok ráno austrálskeho času.

„Čo viac mohol tento človek urobiť?“ pýtal sa neskôr.

Ako napísala spomenutá reportérka Sweeneyová, zatiaľ čo Djokovićovi advokáti vystupovali tri a pol hodiny, zástupcovia vlády len tridsať minút. Djoković totiž ako predkladateľ išiel prvý.

„Koľké šťastie, že vaša ctihodnosť mi dopriala túto polhodinu,“ povedal ironicky zástupca vlády Christopher Tran, keď sa dostal k slovu.

Živý prenos zo súdneho pojednávania krátko pred tým, ako sudca vyriekol verdikt, sledovalo na YouTube vyše 14-tisíc ľudí.

Kelly rozhodol, že Djoković môže zostať v Austrálii a jeho víza znovu platia. Austrálske ministerstvo vnútra mu musí uhradiť všetky náklady a vrátiť mu všetky veci vrátane pasu „hneď, ako to bude možné“.

Christopher Tran, ktorý v prípade zastupoval vládu, rozhodnutie súdu akceptoval. Zároveň však dodal, že austrálsky minister pre imigráciu Alex Hawke má špeciálnu právomoc Djokovića deportovať.

Viacerí reportéri, ktorí pojednávanie sledovali, tvrdia, že takáto možnosť nie je vylúčená. „Vláda preukázala, že je pripravená víza opäť zrušiť. Kolo číslo dva sa začína už o chvíľu,“ napísal na Twitteri novinár Ben Rothenberg.

Viaceré zdroje z okolia Novaka Djokovića tvrdia, že ho tesne po úspechu na súde zadržala polícia. Podľa vládnych zdrojov portálu The Age to však nie je pravda.

Bol pod nátlakom, tvrdili právnici

Djokovićovi právnici obhajobu postavili na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Australian Open

Novak Djoković

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie