Denník N

Pokrivený pohľad na pozemskú politiku: film o kométe je viac antisystémový počin než satira

Leonardo DiCaprio a Jennifer Lawrenceová ako astronómovia veštiaci skazu. Foto - Netflix
Leonardo DiCaprio a Jennifer Lawrenceová ako astronómovia veštiaci skazu. Foto – Netflix

Nie je zrejmé, či tvorcom naozaj išlo o politické prebudenie ich cieľovej skupiny, pretože americkú spoločnosť vykreslili ako úbohú a natoľko plytkú, že možno za záchranu ani nestojí. 

Autor je výskumník a lektor na Technickej univerzite v Mníchove

„Mám spoločenský odkaz,“ kričí svojmu publiku dve hodiny film Nepozeraj hore (Don’t Look Up). Výsledkom je katastrofizmus vydávajúci sa za satiru a čierny humor.

Potrebujeme dôkazy, že prehnaný cynizmus je škodlivý? Keď sa pandémia ešte iba začínala, tretina ľudí vyjadrovala obavy, že keď bude k dispozícii vakcína, tak ju budú prideľovať neférovo. V Poľsku si v máji 2020 myslela štvrtina ľudí a v Rumunsku dokonca polovica, že vakcína už existuje, ale ziskuchtivé firmy tento objav zatajujú. A neskôr, samozrejme, prišli špekulácie o údajne zamlčaných vedľajších účinkoch.

Spomínaný film, ktorý sa teší veľkej pozornosti, je formálne o kométe, ktorá má zničiť Zem, kým jej obyvatelia hrozbu bagatelizujú. Stručnejší a presnejší opis: je to film o mediálnej kampani dvoch ľudí s dobrými úmyslami, ktorá sa skončí fiaskom.

V deji sú výjavy bezradnosti namiešané s výsmechom dnešnej západnej spoločnosti, z ktorých vzniká omáčka surového cynizmu. Politici sú najprv ľahkovážni a odmietaví, neskôr aj úplatní, kým súkromný sektor je groteskne sebecký. Bežní občania sú buď populárnou kultúrou otupení, alebo sú to konšpirátori s fašistickými sklonmi. Zlé a povrchné médiá vedcom ponúknu priestor iba v zábavnej šou.

Nie je vôbec jasné, či tvorcom naozaj išlo o politické prebudenie ich cieľovej skupiny, pretože americká spoločnosť je vykreslená ako úbohá a natoľko plytká, že možno za záchranu ani nestojí. Čína, Rusko a India akoby neexistovali. Scenár je v tomto smere nielen provinčný, tieto krajiny sú navyše aj neschopné, pretože ich pokus odkloniť kométu sa skončí úplným prepadákom. Schopní sú vlastne iba Američania a celý problém je v tom, že sú príliš chamtiví.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie