Denník N

Ako dlho môžem šíriť omikron? Čo hovorí veda a ako upravili izoláciu infikovaných iné štáty

V Británii trvá izolácia najmenej sedem dní. Ilustračné foto - TASR/AP
V Británii trvá izolácia najmenej sedem dní. Ilustračné foto – TASR/AP

Pätina ľudí môže byť aj na siedmy deň od začiatku príznakov stále infekčná.

Dva roky je to základné opatrenie, ktoré bráni šíreniu covidu. Ak máte pozitívny test, musíte byť v izolácii.

WHO odporúča jej trvanie minimálne desať dní, podobne to majú mnohé štáty, no niektoré boli ešte prísnejšie (Nemecko) a držali doma infikovaných dva týždne po pozitívnom teste.

Variant omikron je však taký infekčný, že spôsobuje vážne výpadky pracovných síl v ekonomike. V Írsku je 12 percent ľudí vo verejnom zdravotníctve na maródke s covidom, v New Yorku je doma pätina miestnych policajtov. To vedie štáty k tomu, že skracujú izoláciu pre pozitívnych, prípadne aj karanténu pre ich blízke kontakty.

Najvýraznejšie (a vedcami najkritizovanejšie) bolo skrátenie izolácie na 5 dní v USA bez nutnosti mať negatívny test. Od utorka 11. januára stačí 5 dní karantény a izolácie aj v Česku.

Debatuje sa o tom aj na Slovensku, je možné, že sa izolácia zo súčasných 10 dní skráti, rôzny režim môže byť pre očkovaných a neočkovaných.

Ekonomický tlak je jasný a zrejme aj oprávnený. Podľa odhadov z Česka by v najhorších chvíľach a pri desaťdňovej karanténe mohlo byť nútene doma naraz 5 až 10 percent populácie krajiny.

Nakoľko je však z infekčného hľadiska nebezpečné skrátiť izoláciu? Kedy človek prestane šíriť vírus po pozitívnom teste?

Štúdia z Japonska

Omikron sa stále len skúma, no prvé údaje naznačujú, že má kratší inkubačný čas (najčastejšie 3 dni v porovnaní so 4 dňami pri delte). Ide o časový interval od vniknutia vírusu do jedinca po objavenie sa prvých klinických príznakov ochorenia.

Kratší je aj generačný čas, čiže čas, keď je človek infikovaný, no ešte nie je infekčný. Prvé štúdie naznačujú, že ide v priemere o dva dni. Stále sú to však iba predbežné závery.

V praxi to môže znamenať, že ak sa vaše dieťa infikuje v pondelok v škole, prvé príznaky si môžete všimnúť vo štvrtok, teda deň po tom, čo vás už mohlo nakaziť. Vás následne môže začať škriabať v hrdle v sobotu.

Táto rýchlosť (a fakt, že ekonomika je otvorená a dve dávky vakcíny po pol roku pred omikronom takmer nechránia) je jeden z dôvodov rekordných čísel v mnohých štátoch.

Kedy však prestane byť človek infekčný a môže sa vrátiť do školy či práce? Novú štúdiu zverejnil minulý týždeň japonský Národný inštitút pre infekčné choroby. Ide o malú analýzu pozitívnych vzoriek 21 ľudí (19 zaočkovaných a 2 nezaočkovaných, 17 s miernymi príznakmi a 4 bez príznakov), treba ju preto brať s rezervou, ale niečo môže naznačovať.

Podľa nej majú ľudia najvyššiu vírusovú nálož

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie