Denník N

Sestra zo psychiatrie: Na jeseň sme mali plnú nemocnicu. Úzkosti zhoršovala neistota, bezmocnosť aj chýbajúca socializácia

Archív Andrea Uhláriková
Archív Andrea Uhláriková

Andrea Uhláriková pracuje v psychiatrickej nemocnici. Počas druhej vlny bola pre ňu práca na prvom mieste. Vnučku nevidela dva mesiace. Dostala ocenenie, lebo chodila domov k ľuďom s covidom, aby im pomohla.

Andrea Uhláriková je zdravotná sestra a námestníčka úseku ošetrovateľskej starostlivosti v psychiatrickej nemocnici v Pezinku. Počas druhej vlny mala na starosti covidové oddelenie.

Práca bola vtedy na prvom mieste. V rozhovore hovorí:

  • ako chodila neznámym ľuďom pomáhať domov, keď mali covid,
  • ako fungovali, keď mali covidové oddelenie, kde boli muži aj ženy, aj pacienti s rôznymi ochoreniami,
  • ale aj o tom, ako sa tímy na covidovom oddelení striedali po mesiaci a počas svojej práce na tomto oddelení spali v nemocnici a boli v karanténe.

Ako dnes vyzerá vaša práca?

Minulý rok som bola poverená riadením covidového oddelenia. Reprofilizovali sme desať percent lôžok našej nemocnice, teda 40 postelí. Bolo to veľmi náročné, bola som súčasťou psychiatrického oddelenia, kde boli covidoví pacienti. Testovali sme zamestnancov, pacientov aj ich príbuzných. Potom prišlo očkovanie a som aktívny člen očkovacieho tímu.

Očkujeme psychiatrických pacientov, zamestnancov a aj príbuzných našich zamestnancov. Okrem toho ako riadiaci pracovník ošetrovateľskej starostlivosti mentorujem karanténne opatrenia, hygienicko-dezinfekčný pandemický režim na klinikách, ale aj poskytovanie informácií na štatistické účely.

Ako je to medzi psychiatrickými pacientmi s očkovaním? Majú o očkovanie záujem?

Som hrdá, že sme sa ako jedna z mála psychiatrických nemocníc rozhodli vstúpiť do tohto procesu a snažíme sa pacientov edukovať a motivovať. Naši pacienti si vyžadujú dôveru a terapeutický vzťah. Myslím si, že ak by neboli u nás v nemocnici, zrejme by sa viacerí očkovať nedali. Záujem u našich pacientov je veľký. Zaočkovali sme u nás zhruba 800 ľudí – prvú, druhú a už podávame aj tretiu dávku.

Pri bežnom fungovaní máte pacientov podelených podľa diagnóz. Niektorí sú u vás pre drogové závislosti alebo poruchy príjmu potravy, ale máte aj pacientov, ktorí spáchali trestné činy, ktorí môžu byť agresívni. Na covidovom oddelení boli spolu a staral sa o nich jeden personál. Ako to tam fungovalo?

V našej nemocnici máme dve všeobecné a štyri špecializované kliniky. Pacientov s rôznymi diagnózami mávame na akútnych oddeleniach bežne, neštandardné bolo mať pacientov v akútnom stave spolu s pacientmi z doliečovacích a psychoterapeutických oddelení. Boli tam muži aj ženy spoločne. Ale boli veľmi disciplinovaní. Myslím, že adaptáciu na nové prostredie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie