Denník N

Za Tisa vo Varíne nemôže Lipšic ani policajti, môže zaň Slovensko

Vitajte vo Varíne. Foto N - Daniel Vražda
Vitajte vo Varíne. Foto N – Daniel Vražda

Bezcitná nie je NAKA, ale Varínčania, ktorým neprekáža mať v občianskom zločincovo meno.

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic zrušil obvinenie desiatich poslancov z Varína, ktorí odmietli premenovať ulicu pomenovanú po Jozefovi Tisovi. Nejde o žiadne prekvapenie. Lipšic zaujíma neoblomný postoj napríklad proti trestaniu verbálnych prejavov nenávisti, lebo jeho ponímanie slobody slova má bližšie k americkému ako európskemu.

Aj teraz hovorí, že pomenovanie ulice po zločincovi zodpovednom za smrť desaťtisícov je cynické a že by sa názov ulice mal zmeniť, ale „nedostatok empatie a ignorancia faktov samy osebe nie sú trestným činom“, a preto (okrem iného) obecných poslancov nemožno stíhať.

Lipšicov postoj je dobrým námetom na právnickú a filozofickú debatu. Jeho stanovisko je navyše dobre vyargumentované. Nie je to žiadny tradičný „skutok sa nestal“, ako bolo zvykom za Dušana Kováčika, ale podnetná právna úvaha.

Názor špeciálnej prokuratúry preto treba brať vážne. Neznamená to však, že policajti, ktorí stíhanie začali, sú bezcitní babráci. Snažili sa vyriešiť reálny problém, ale návod na jeho prekonanie sa dá len ťažko nájsť v Trestnom zákone.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie