Denník N

Predseda KDH a župan Majerský: Stále si myslím, že Maroš Žilinka je slušný človek (+ video)

Milan Majerský. Foto N – Tomáš Benedikovič
Milan Majerský. Foto N – Tomáš Benedikovič

Milan Majerský chce znovu kandidovať na prešovského župana. Pred parlamentnými voľbami podľa neho vznikne väčšia sila, aby sa zase podarilo poraziť zlo.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ste bývalý učiteľ telesnej výchovy a náboženstva, študovali ste aj v seminári v Spišskej Kapitule. Uvažovali ste nad tým, že budete kňazom?

Samozrejme, každý, kto začne štúdium teológie, uvažuje aj nad takouto alternatívou. Pre mňa boli tieto roky naplňujúce, inšpiratívne, načerpal som veľa síl, kopec známych, priateľov a bola to škola života. Bolo to aj duchovné naplnenie, z ktorého čerpám doteraz.

Prečo ste sa nestali kňazom?

Lebo som sa rozhodol ísť inou cestou a som spokojný, ako som sa rozhodol.

Prečo ste sa začali angažovať v komunálnej politike?

O politiku som sa zaujímal už počas vysokoškolských štúdií. Vždy sme so spolužiakmi vášnivo diskutovali, angažovali sme sa v rôznych veciach. Už v roku 1989 a aj pred ním som bol aktívny v podzemných cirkevných spolkoch.

Video: Celý rozhovor s predsedom KDH Milanom Majerským (autorky: Monika Tódová, Martina Koník)

Koľko ste mali rokov?

Už som bol dospelý, som ročník 1971. Chodili sme tajne po večeroch skladať rôzne pápežské encykliky na biskupský úrad, na Spišskú kapitulu. Bol to cyklostylom vytlačený materiál a bolo to naozaj zaujímavé obdobie. Videl som, ako sa ľudia neboja nasadiť aj vlastný život, zamestnanie, rodinu pre to, aby pomohli nejakému spoločenstvu.

Prvýkrát ste voľby na primátora Levoče prehrali s protikandidátom Smeru, v posledných župných voľbách ste kandidáta Smeru Chudíka porazili. Prečo sa to napokon podarilo? 

Išlo o viaceré okolnosti. Bola to celoslovenská dohoda opozičných strán, čo bol základ všetkého. Potom to bola aj sila kampane, ktorú sme postavili. So skupinou predovšetkým mladých ľudí sme obišli celý kraj. Mali elán, odhodlanie a ochotu meniť veci. Počúvali sme ľudí a tí nám povedali, čo ich trápi, a boli to predovšetkým dlhodobo nemenené veci. Práve tieto veci v kraji naprávame.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

KDH

Maroš Žilinka

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie