Denník N

Genetik Pačes o omikrone: Sami sme si vypestovali variant, s ktorým sa bojuje oveľa horšie

Český molekulárny genetik Jan Pačes pôsobí v Ústave molekulárnej genetiky českej akadémie vied. Foto – Denisa Dimitrovová
Český molekulárny genetik Jan Pačes pôsobí v Ústave molekulárnej genetiky českej akadémie vied. Foto – Denisa Dimitrovová

„Nie je dobré ktorúkoľvek skupinu obyvateľstva vynechávať z ochrany. Platí to aj pre deti,“ vraví Jan Pačes o očkovaní proti covidu.

S českým molekulárnym genetikom Janom Pačesom z českej akadémie vied sa Denník N zhováral aj o evolúcii nového koronavírusu.

Úvahu, že časom prevládne vírus, ktorý sa dobre šíri, no nie je taký nebezpečný, označil vedec iba za jednu z možností. „Nemáme žiadnu istotu, že sa to takto skončí aj v tomto prípade, navyše to môže trvať dlho,“ hovorí Pačes. Napriek tomu sa vedec prikláňa práve k tejto možnosti, lebo „väčšinou to takto dopadlo“.

V rozhovore sa takisto dočítate:

  • či sa omikron vzdialil od pôvodného kmeňa natoľko, že o ňom možno hovoriť ako o „novom víruse“;
  • čo vedec hovorí na to, že po tretej dávke vakcíny príde štvrtá, po nej piata a tak ďalej;
  • čo znamená vysoká infekčnosť omikronu pre protipandemické opatrenia.

Ešte okolo Vianoc sa hovorilo, že omikron môže byť miernejší, rovnaký alebo závažnejší ako delta. Čo o novom variante vieme dnes?

Všetky tri vyjadrenia sú svojím spôsobom pravda. Záleží na uhle pohľadu. Z údajov z laboratórií aj z reálneho sveta vieme, že omikron je oveľa infekčnejší ako delta. To je zlá správa. Dobrá správa je, že percentuálne menej ľudí končí v nemocniciach. Záleží, ktorý z uvedených vplyvov prevládne – ak bude chorý povedzme len každý druhý v porovnaní s deltou, no pacientov bude desaťkrát viac, v konečnom dôsledku to bude horšie.

Omikron má síce ľahší priebeh ako delta, ale stále je minimálne rovnako nebezpečný ako pôvodný variant. Nie je to tak, že omikron je nejaký obzvlášť mierny variant, ktorého sa nemusíme obávať. Zmenilo sa aj vekové spektrum, kde variant rastie, bohužiaľ, ide o mladšie ročníky. Hospitalizácie mladších ročníkov vo všetkých štátoch, kde omikron zúri, sú v pomere k starším generáciám vyššie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Rozhovory

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie