Denník N

Charlie Hebdo sa na Slovensku rýchlo vypredal

Predaj Charlie Hebdo v centre Bratislavy. Foto N - Vladimír Šimíček
Predaj Charlie Hebdo v centre Bratislavy. Foto N – Vladimír Šimíček

Ďalšia zásielka z Paríža príde na Slovensko na budúci týždeň. Už je na ňu poradovník.

Sto kusov najnovšieho vydania francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo prišlo na Slovensko. Denníku N to potvrdila to Kristína Dudáková z distribučnej spoločnosti Interpress.

Predávať ho začali v piatok napoludnie. K časopisu sa však dostali len tí, čo si ho vopred rezervovali. Jedno číslo stálo šesť eur.

Ďalšia časť nákladu sa na Slovensko dostane na budúci piatok. Už aj na túto zásielku je však už poradovník a nie je jasné, či si časopis budú môcť kúpiť aj ďalší.

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Časť zo zásielky poslali na francúzsku ambasádu v Bratislave, ďalšie kusy poskytli na benefičnú akciu, z ktorej výťažok pôjde na účet redakcie Charlie Hebdo.

V Košiciach začnú týždenník predávať v sobotu. K dispozícii tam však budú mať o dve tretiny výtlačkov menej ako v Bratislave, iba dvadsať kusov. Do Bratislavy dorazila mutácia vo francúzštine.

Okrem spoločnosti Interpress a francúzskej ambasády získala 15 kusov aj sieť predajní Mediapress. Podľa výkonného riaditeľa a konateľa spoločnosti Róberta Depeša sa však do kamenných obchodov nedostali.

V Českej republike začali týždenník predávať v piatok, dostali tiež sto kusov a podľa aktualne.cz bude stáť jeden výtlačok 140 korún, čo je asi 5 eur.

Vo Francúzsku vyšiel týždenník v náklade tri milióny kusov, okamžite sa však vypredal. Redakcia preto oznámila, že pripravuje dotlač v náklade dva milióny kusov.

Vedúci predajne Interpress na Sedlárskej ulici v Bratislave Miroslav Šimboch povedal, že do výkladu si časopis nedali, pretože nechcú zbytočne provokovať. Keď zistili, že v predajni budú mať známy satirický týždenník, mali trocha strach. „Viete, stať sa môže čokoľvek. Potom sme si ale povedali, že ten časopis znázorňuje slobodu tlače a my si ju chceme zastať,“ hovorí Miroslav Šimboch.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok na Charlie Hebdo

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie