Denník N

Vlhová zarobí za rok ako najlepšie tenistky za týždeň? Nový šéf FIS zvažuje zrušenie disciplíny či vytvorenie dvoch líg

Prezident FIS Johan Eliasch. FOTO TASR/AP
Prezident FIS Johan Eliasch. FOTO TASR/AP

[Podcast Športovec: AppleSpotifyDeezerRSS]

„Nemalo by to byť tak, že naše najlepšie športovkyne zarobia za rok toľko ako tenistky za týždeň,“ povedal nový šéf svetového lyžovania Johan Eliasch v rakúskom Söldene na začiatku prebiehajúcej sezóny.

Ak by chcel byť úplne presný, jeho výrok by znel dokonca: „Nemalo by to byť tak, že naše najlepšie športovkyne zarobia za rok toľko ako tenistky za dva dni a tri hodiny.“

Víťazka 14-dňového podujatia Australian Open totiž tento mesiac dostane šek na 4,4 milióna austrálskych dolárov (2,79 milióna eur). Petra Vlhová za celú minulú sezónu, v ktorej získala veľký glóbus, zarobila na prize money 444-tisíc švajčiarskych frankov (422-tisíc eur).

Ak si práve predstavujete, že dáte dcéru na tenis, treba si uvedomiť aj to, že tenis má veľký problém s prerozdelením svojho bohatstva medzi viacerých hráčov. Najväčšie hviezdy zarábajú kráľovsky, no na grandslamoch hrávajú aj tenistky ako napríklad Slovenka Kristína Kučová, ktoré si nemôžu dovoliť zo svojho príjmu zaplatiť trénera.

Z tenisových hviezd dlhodobo najviac bojuje za vyššie príjmy pre nižšie postavených hráčov Novak Djoković. Áno, ten Djoković, o ktorom sa teraz toľko píše a právom je kritizovaný za svoje antivaxerské postoje.

Djoković na začiatku pandémie inicioval založenie fondu pre menej zarábajúcich tenistov, ktorých prerušenie tenisovej sezóny postihlo najviac. Aj preto je Djoković medzi mnohými hráčmi obľúbený.

Pre túto myšlienku získal riadiace tenisové organizácie aj podporu Rafaela Nadala s Rogerom Federerom. Iná hviezda – Dominic Thiem – vtedy menej úspešným kolegom viac-menej odkázala, že sa mali viac snažiť, a odmietla prispieť do fondu.

Keď však porovnanie zúžime len na najväčšie hviezdy, Eliaschov argument sedí. Špičkové tenistky Naomi Osaková či Ashleigh Bartyová zarábajú niekoľkonásobne viac ako Vlhová, Mikaela Shiffrinová či Lara Gutová-Behramiová a to isté platí aj o ich mužských kolegoch.

Popri vyššie uvedených príjmoch si Vlhová, pravdaže, zarobí aj reklamnými kontraktmi, no aj tie sa budú javiť ako omrvinky v porovnaní s reklamnými príjmami Osakovej.

Prečo sa však šéf lyžovania porovnáva práve s tenisom?

Lebo zo svojej praxe rozumie, čo tenis robí dobre.

59-ročný Eliasch je švédsky miliardár a bývalý šéf spoločnosti Head, ktorá vyrába lyžiarske aj tenisové príslušenstvo. Keď firmu v roku 1995 preberal, bola pred bankrotom, vlani ju zanechal ako svetoznámu značku v skvelom stave.

Zo svojej spoločnosti odstúpil, pretože si dal za cieľ novú výzvu – zreformovať svetové lyžovanie. Májové voľby vyhral s jasným étosom zmeny: „Ak chcete, aby veci fungovali ako doteraz, nie som váš kandidát,“ hovoril v predvolebnej kampani.

Dočítate sa:

  • ako Johan Eliasch radil bývalému britskému premiérovi Gordonovi Brownovi;
  • aké revolučné zmeny chystá a ako sa môžu dotknúť Petry Vlhovej;
  • prečo lyžovaniu môže pomôcť tristo miliónov Číňanov;
  • čo sa vyčíta pracovnej skupine, v ktorej je aj bývalý šéf F1 Bernie Ecclestone;
  • ktorá zo štyroch hlavných disciplín môže vypadnúť z programu Svetového pohára.

Žampovci mu veria

Slovenskí lyžiari Adam a Andreas Žampovci prijali zmenu vo vedení FIS s nadšením.

„Vôbec nejde o to, že je miliardár, ale o to, že má

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lyžovanie

Petra Vlhová

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie