Denník N

Peter Kellner je najnovší príklad toho, že okrem našich športovcov majú zahraničné úspechy aj umelci

Peter Kellner pred Metropolitnou operou v New Yorku. Foto - Adam Plachetka
Peter Kellner pred Metropolitnou operou v New Yorku. Foto – Adam Plachetka

Peter Kellner pochádza z východného Slovenska, je sólistom vo Viedni, v tejto sezóne už spieval titulnú postavu v Royal Opera House v Londýne a práve debutoval v newyorskej Metropolitnej opere.

Na tom, že niekto strávi Silvester v New Yorku a zostane tam až do konca januára, nie je nič nezvyčajné. Zaujímavejšie to začína byť, keď tam nie ste ako turista, ale pracovne. Ešte zaujímavejšie, ak ide o pozvanie jednej z top svetových adries pre klasickú hudbu, Metropolitnej opery. A tam navyše účinkujete v kultovej inscenácii – v Pucciniho Bohéme.

Nie je to náhoda, ani záskok na poslednú chvíľu. Angažmán speváka Petra Kellnera sa začalo rodiť ešte v roku 2019 v Rakúsku. Keď sme boli za ním vo viedenskej Štátnej opere, kde pôsobí ako sólista, už mal zmluvu do Ameriky, ale nechcel to zakríknuť, tak ešte o nej nehovoril. Napriek pandémii sa to podarilo dotiahnuť a cez víkend absolvoval debut na ďalšej „áčkovej“ scéne.

Dve poschodia aj živý kôň

„Peter Kellner stvárnil Collina robustne, najmä v jeho lamente zo štvrtého dejstva o obetovaní svojho milovaného kabáta v nádeji, že pomôže Mimi,“ píše v recenzii portál New York Classical Review; ľahkosť, s ktorou odspieval áriu Vecchia zimarra, pochválili aj v New York Times.

„Myslím si, že ten večer bol fajn, pekne vyšiel. Dúfam, že to tak bude aj naďalej,“ hodnotí slovenský basista svoje prvé spievanie v New Yorku. Počas videohovoru sedí v byte na Manhattane, ktorý je neďaleko Metropolitnej opery.

Pucciniho Bohéma vo verzii režiséra Franca Zeffirelliho sa drží v repertoári MET už neuveriteľných štyridsať rokov. Je to legendárna produkcia, v ktorej sa objavili najväčšie spevácke hviezdy vrátane Pavarottiho.

„Najskôr sa musím vyjadriť k scéne, pretože to je niečo úžasné. Sú tam dve poschodia, na javisku je nás okolo dvesto, Musetta s Alcindorom prídu na koči, ktorý ťahá živý kôň. Obliekame si kostýmy po slávnych menách

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie