Denník N

Syn Putinovho kamaráta zo seba spravil trénera Petrohradu. To je možné len v Rusku, hovorí bývalý hráč NHL

SKA Petrohrad dlhodobo patrí k najsilnejším hokejovým tímom v KHL, v rokoch 2015 a 2017 vyhral Gagarinov pohár a aj v prebiehajúcej sezóne je na čele svojej konferencie. Preto bolo veľkým prekvapením, keď v uplynulých dňoch ohlásil zmenu na poste trénera.

Skúseného Valerija Bragina nahradil muž, ktorý nikdy profesionálne nehral hokej a doteraz s trénovaním nemal takmer žiadne praktické skúsenosti – ide o doterajšieho viceprezidenta klubu Romana Rotenberga.

V ruskom hokeji ide o vplyvnú postavu, keďže Rotenberg sa v pozícii generálneho manažéra pohybuje aj pri reprezentácii. Trénerskú licenciu však nadobudol len v roku 2019 na Sibírskej štátnej univerzite telesnej kultúry a športu v Omsku.

Petrohrad tento krok vysvetlil potrebou „zlepšenia riadenia tímu“, Valerij Bragin však pri tíme zostal ako poradca dohliadajúci na ostatných trénerov.

Rotenberg má za sebou v novej pozícii aj prvé dva zápasy, ktoré pre SKA dopadli úspešne. Najskôr vyhrali 5:1 na ľade čínskeho Kunlunu a potom doma zdolali Nižnij Novgorod 3:0. Po prvom zápase Rotenberga dokonca Petrohrad vyhlásil za „MVP“, teda najužitočnejšieho hráča.

Po úspešnej premiére svoj nečakaný nástup obhajoval aj tak, že sa prirovnal k futbalovému trénerovi Josému Mourinhovi, ktorému však skomolil meno.

„José Marino začínal ako prekladateľ Alexa Fergusona. Naučil sa však všetky jeho techniky a stal sa z neho veľmi úspešný tréner. Podobných trénerov bolo v histórii veľa. Toto je môj život, dáva mi možnosť na rozvoj,“ citoval ho portál championat.com.

Rotenberg nepoplietol len Mourinhovo meno, ale aj tvrdenie, že pracoval s Fergusonom. Portugalčan v skutočnosti začínal ako prekladateľ a asistent Bobbyho Robsona v Sportingu Lisabon a FC Porto, neskôr pod ním pôsobil aj v Barcelone.

Vplyvná ruská rodina

To, že sa svojím vlastným rozhodnutím Rotenberg postavil na lavičku jedného z najlepších tímov v Európe, vyvolalo v Rusku kritické reakcie. Bývalý majster sveta a hráč NHL Andrej Nikolišin povedal, že v súvislosti s Rotenbergom ho už nemá čo prekvapiť.

„Toto je možné len v Rusku,“ povedal pre championat.com Nikolišin, v súčasnosti skaut Chicaga Blackhawks. Ako sa 40-ročný manažér prepracoval k novej práci? A kto Roman Rotenberg vlastne je?

Začať treba tým, že jeho otec

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

KHL

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie