Denník N

Niektoré školy pred omikronom už nedostanú viac samotestov. Doplatia na to, že rodičia nenahlasovali výsledky

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

„Keď to ministerstvo školstva spúšťalo, všetko bolo dobrovoľné. Dobrovoľné bolo preberanie testov aj samotné testovanie,“ upozorňuje riaditeľka Spojenej školy Kráľovnej pokoja v Žiline Anastázia Strečková.

Ďalšiu várku samotestov dostanú iba tie školy, ktorým viac ako 50 percent rodičov nahlasuje výsledky samotestovania, vyplýva to z nového usmernenia ministerstva školstva. Ak na škole ohlásil výsledok samotestu napríklad iba každý štvrtý rodič, testy už nedostane nikto.

Zmena pravidiel prichádza v čase, keď minister školstva Branislav Gröhling (SaS) vyzval rodičov, aby pred nástupom do školy po vianočných prázdninách svoje deti otestovali. „Aj takýmto spôsobom môžeme sami napomôcť k čo najbezpečnejšiemu prostrediu na školách a k fungujúcim školám,“ vyzýval na Facebooku.

Nové usmernenie ministerstvo školstva nezverejnilo na svojej webovej stránke, ale zaslalo ho iba riaditeľom škôl. Upozornila naň nezisková organizácia INEKO, ktorá kritizuje, že sa to dotkne najmä rodičov, ktorí samotesty využívali.

„Ako pomôže ministerstvo školstva zodpovedným rodičom, ktorí podľa pravidiel deti pravidelne testovali, a preto sa im už minuli testy, a to práve v období pred nástupom vlny omikronu, ktorá, mimochodom, oveľa viac postihne deti?“ pýta sa inštitút.

Ministerstvo sa obhajuje tým, že chce zefektívniť používanie samotestov a dať ich prioritne tým rodičom, ktorí skutočne testujú.

Ministerstvo radí: Vypýtajte si testy od rodičov naspäť

O novom pravidle sa riaditeľka Spojenej školy sv. Uršule v Bratislave

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Koronavírus

    Školstvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie