Denník N

Prečo sa zabávajú na ubližovaní 11-ročnému dievčaťu? Psychologičky vysvetľujú, čo sme videli na videu z Miloslavova

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Dievčatá a chlapci postávajú v hlúčiku a smejú sa na tom, ako opíjajú 11-ročné dievča, upozorňujú na jeho krvácajúci nos a vyzliekajú ho.

Mnohí sa pri pohľade na videá, ktoré v cenzurovanej podobe zverejnili viaceré médiá, zhrozili. Prečo sa tínedžeri smejú pri tom, ako ubližujú druhému človeku?

„Smiech je v takej situácii len spôsob ventilácie napätia. Môžem sa rozplakať alebo sa môžem vydesiť, ale to v skupine nebude prijaté. Smiechom sa navyše postavím na stranu agresora a znižujem tak šancu, že sa tiež stanem obeťou,“ hovorí detská psychologička a terapeutka Miroslava Kumančíková.

Deti v takejto krízovej situácii môžu zamrznúť a podvedome prehodnocujú, čo by sa stalo, ak by zasiahli. Neprišli by o svoju pozíciu v skupine? „Zvlášť pre adolescentov je toto veľmi citlivý terén. Deti sa stávajú v takýchto situáciách spoluvinníkmi aj preto, lebo nemajú dostatočne natrénované postavenie sa autorite. Nesmieme ich za to viniť, pretože my sme tí, ktorí ich to mali naučiť,“ hovorí detská psychologička Mária Balážová.

Prečo si to tínedžeri nakrútili a videá rozposlali? Ako v človeku vzniká agresia? Nebáli sa tínedžeri trestu v škole alebo doma?

S detskými psychologičkami Máriou Balážovou a Miroslavou Kumančíkovou sme hovorili o tom, na čo sme sa vlastne pozerali, keď sme sledovali video, na ktorom sa skupina tínedžerov zabáva ponižovaním dievčaťa, a čo tínedžerov k takémuto správaniu vedie.

Na bolesti sa smejeme bežne

Pre deti je dnes prirodzené zaznamenávať svoj život na mobil. Fotia si jedlo, zážitky, rodinu aj priateľov. Nakrúcajú sa pri veselých aj trápnych situáciách.

Prečo si však nakrútia video, ako ubližujú mladému dievčaťu?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Rodičovstvo

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie