Denník N

Búranie Istropolisu je aj zelený problém, namiesto ničenia potrebujeme život budov predlžovať, hovoria architekti (+ video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Národnú galériu máme v bývalých kasárňach, filharmóniu v bývalej sýpke a národné múzeum v bývalej hradnej ruine. Všetko sú to výborné príklady povýšenia a adaptácie nevyhovujúcich objektov, a teda doklady našej kultúrnej vyspelosti. Tá je však nezlučiteľná s prízemnou vidinou krátkodobého zisku, ktorá nám ničí nielen mestá, ale aj celú planétu, hovorí architekt Gajdoš.

Ikonická stavba alebo schátraná zastaraná budova, ktorá si zaslúži spadnúť? S rozhodnutím o búraní bratislavského Istropolisu sa ešte raz vracia búrlivá debata, či to máme ako spoločnosť pripustiť.

Developer Immocap, ktorý v lokalite Trnavského mýta postavil obchodné centrum Central a zmodernizoval podchod, tento týždeň oznámil, že začína s montážou stavebného oplotenia okolo budovy Istropolisu. V praxi to znamená, že začína budovať svoj projekt Nový Istropolis a starú budovu Domu odborov zbúrajú.

„V tejto fáze sa začne aj s prvými prácami na fasáde a demontovaním mramorového obkladu. Ako investor už na začiatku prisľúbil, obklad šetrne uskladní, aby bol pripravený na opätovné použitie priamo v Novom Istropolise, ale v prípade záujmu aj pre mestské či štátne organizácie,“ hovorí developer.

Istropolis zbúrajú, takto to vyzerá vnútri (autorka: Martina Koník)

Okrem nových bytov, hotela či kancelárskych priestorov tu podľa dohody so samosprávou musí vyrásť aj kultúrna sála. Nateraz nie je jasné, či tu vznikne Národné kultúrne a kongresové centrum (NKKC) s niekoľkotisícovou kapacitou, ktoré by okrem koncertov poskytlo priestor aj kongresom či významnejším spoločenským akciám. Developer hrá o 60-miliónovú podporu od štátu, minister financií odkazuje, že nič nedostane.

Za záchranu budovy Istropolisu sa ešte minulý rok rozbehla aj petícia organizácie Docomomo Slovensko, ktorá ho považuje za „ikonickú stavbu s nesmiernou architektonickou a spoločenskou hodnotou“. Aktivisti aj architekti sa zároveň snažili vyhlásiť budovu za národnú kultúrnu pamiatku.

Spýtali sme sa preto odborníkov na architektúru a zástupcov samosprávy, ako vnímajú koniec budovy, ktorú mnohí považujú za ikonický komplex v širšom centre Bratislavy.

Odpovedá primátor Bratislavy Matúš Vallo, šéf Slovenskej komory architektov a syn autora Istropolisu Iľja Skoček, šéf pamiatkarov aj viacerí architekti.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Starosta Kusý: Istropolis už neslúžil ničomu

Budova Istropolisu je už roky zanedbaná a nevyhovovala moderným podmienkam kultúrnych akcií, ktoré sa tu posledné roky v podstate ani nekonali. Developer o zámere zbúrať budovu hovorí už niekoľko mesiacov, popritom si na úradoch vybavil všetky potrebné dokumenty.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Developeri v Bratislave

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie