Denník N

Milanová ako agent Petra Tótha? V OĽaNO hovoria skôr o mladíckej naivite

Ministerka kultúry Natália Milanová. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ministerka kultúry Natália Milanová. Foto N – Tomáš Benedikovič

V roku 2016, keď sa Milanová radila s Tóthom, už novinári vedeli, čo je Peter Tóth zač. Definitívne neprijateľným pre všetkých sa stal až po vražde Jána Kuciaka. V roku 2013 Milanová napríklad v blogu ľuďom radila, aby si čítali údajné esemesky Daniela Lipšica.

V čase, keď čoraz viac umelcov žiada odstúpenie ministerky Natálie Milanovej (OĽaNO) z funkcie, dostali viaceré redakcie aj politici anonymný e-mail upozorňujúci na jej minulosť. Milanovej blogy, ktoré kedysi zverejňovala na stránke denníkov Pravda a SME ešte pod rodným menom Gálisová, a aj jej e-mailová komunikácia ukázali, že Milanová v minulosti niekoľko rokov spolupracovala s Petrom Tóthom a mali aj kamarátsky vzťah.

„Do politiky som sa dostala vďaka práci pre Františka Mikloška. Počas pôsobenia v reklamnej agentúre mi dali na starosť jeho výjazdovú kampaň. Neskôr som pracovala pre iné subjekty a až v roku 2014 som začala pracovať pre OĽaNO,“ píše Milanová na svojej internetovej stránke.

Medzi inými subjektmi, ktoré Milanová v oficiálnom životopise nespomína, bola strana 99 percent, ktorú založil zbrojár Peter Weiss. Preňho kedysi robil aj Peter Tóth, tam sa zrejme s Milanovou zoznámili. Vo voľbách v roku 2016 Milanová kandidovala do parlamentu za OĽaNO a stala sa druhou náhradníčkou. Keď sa Jozef Viskupič a Erika Jurinová stali županmi a vzdali sa mandátov, nastúpila v roku 2018 do parlamentu ako poslankyňa.

O tom, že bola v strane 99 percent, v OĽaNO vedeli, o jej kamarátstve s Tóthom už nie. „Natáliu priviedol jeden náš bývalý kolega, o svojej minulosti nám verejne povedala,“ povedal Denníku N jeden z predstaviteľov OĽaNO. Milanová kedysi sympatizovala aj s SDĽ, v OĽaNO to brali tak, že tomu vtedy verila. Zásadne si ju nepreverovali, keďže najprv robila len tajomníčku poslaneckého klubu, varila napríklad poslancom kávu. Dôveru získala až postupne. „Dobre pracovala, nerobila intrigy,“ hodnotí predstaviteľ OĽaNO.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Natália Milanová

Slovensko

Teraz najčítanejšie