Denník N

Bol presvedčený Európan a kritik Putina. Zdravie predsedu Európskeho parlamentu zhoršila legionárska choroba

David Sassoli (1956 - 2021). Foto - TASR/AP
David Sassoli (1956 – 2021). Foto – TASR/AP

David Sassoli zomrel vo veku 65 rokov, na poste predsedu Európskeho parlamentu by ho mohla nahradiť politička z Malty Roberta Metsola.

Svoj posledný prejav mal v polovici decembra, keď Európsky parlament odovzdával Sacharovovu cenu pre zatknutého ruského politika Alexeja Navaľného do rúk jeho dcéry. David Sassoli, predseda Európskeho parlamentu, v ňom skritizoval vládu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ako zvykol, predniesol ho v rodnej taliančine.

„Hovoril o Navaľnom ako o politickom väzňovi, ktorého Rusko musí prepustiť,“ vraví slovenský europoslanec Vladimír Bilčík (Spolu).

David Sassoli, úradujúci predseda Európskeho parlamentu, po polnoci z pondelka na utorok zomrel pre problémy s imunitným systémom. Mal 65 rokov.

Baktéria Legionella

Taliansky politik bol v jednom z posledných verejných vystúpení „donútený“ verejne sa vyjadriť aj k iným témam. Často bol terčom talianskych protiočkovacích skupín, ktoré mu vyčítali, že podporoval zavedenie covid pasov v Taliansku.

Mnohí spájali jeho predchádzajúce zdravotné problémy s očkovaním. Ako napísal denník Corriere della Serra, v decembri preto natočil video, v ktorom okrem iného poprel, že by jeho choroba súvisela s covidom alebo s očkovaním proti covidu.

Sassoliho v septembri náhle hospitalizovali s ťažkým zápalom pľúc. „Mal som vysokú horúčku a hospitalizovali ma v Štrasburgu. Potom som odišiel do Talianska, ale choroba sa mi vrátila,“ povedal v novembri, keď sa po skoro dvoch mesiacoch vracal do práce.

Sassolimu diagnostikovali zápal pľúc spôsobený baktériou Legionella. Ide o baktériu, ktorá vzniká

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Svet

Teraz najčítanejšie