Denník N

Poľský sprievodca, ktorý zahynul s klientmi pod Gerlachom, podnikal načierno. Na štíty môžu vodiť len horskí vodcovia

Foto – Horská záchranná služba
Foto – Horská záchranná služba

Ak sa jeden človek šmykne, padnú všetci dole, to sa stalo aj v tomto prípade, opisuje priamu príčinu nedávneho nešťastia v Tatrách riaditeľ Horskej záchrannej služby Marek Biskupič.

Siedmeho januára tohto roka sa štyria Poliaci vybrali na Gerlach. Jeden z nich sa pre nezhody a pochybnosti na začiatku túry oddelil od skupiny ešte na Sliezskom dome. Ostatní začali vystupovať na Gerlach takzvanou Velickou próbou. Je to klasická výstupová trasa na Gerlach, dole sa zvykne schádzať Batizovskou próbou na opačnej strane vrchu.

Aj toto rozhodnutie podľa analýzy Horskej služby prispelo k tomu, že všetci traja turisti zahynuli. V zimnom období sa trasa Velickou próbou nevyužíva z dôvodu nebezpečenstva pádu pri traverzovaní strmých snehových polí a skalných platní a slabej možnosti istenia, hlavne pri viacčlennom lanovom družstve.

„V zime vodcovia chodia hore len Batizovskou próbou. Skúsený horolezec vyjde so stúpacími železami a čakanom aj Velickou próbou, no klient nie,” povedal riaditeľ Horskej záchrannej služby Marek Biskupič.

Poliak, ktorý ostal dole,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Turistika a outdoor

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie