Denník N

Zámerne sa infikovať omikronom, lebo je „miernejší“, je zlý nápad. Je to ako hra s dynamitom, vraví lekár

Autor – Shooty
Autor – Shooty

Zámerne sa infikovať omikronom neodporúča ani lekár a vedec Peter Sabaka. „Stále je to covid a aj omikron môže spôsobiť zlyhanie pľúc. Ochorenie môže prebiehať ako nádcha, ale ako nádcha mohla prebiehať aj infekcia deltou či pôvodným variantom. Zmenila sa len pravdepodobnosť – šanca, že dôjde až k zlyhaniu pľúc, ak sa osoba infikuje omikronom, je nižšia, ale nie je nulová.“

Niektorí ľudia koketujú s myšlienkou, že sa schválne infikujú omikronom, „lebo má miernejší priebeh ako delta“. Hovoria, že si tak posilnia imunitu, aby im trvala dlhšie alebo aby boli chránení v prípade, že príde závažnejší variant.

Táto myšlienka sa ujala aj v Spojených štátoch, kde „sa šíri ako požiar“, cituje CNN infektológa Roberta Murphyho z Northwestern University v Chicagu.

„Je veľmi rozšírená, hovoria o nej všetci možní ľudia – zaočkovaní, tí s posilňujúcou dávkou aj antivaxeri,“ povedal Murphy.

V tomto článku prinášame sumár poznatkov, ako o téme uvažovať.

Nie je to len „prechladnutie“

Podľa údajov zo 7. januára evidujeme na Slovensku 54 pozitívnych prípadov omikronu.

Úrad verejného zdravotníctva priznáva, že je „možné predpokladať, že jeho reálne rozšírenie v populácii je vyššie“, skutočný výskyt je však ťažké určiť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie