Denník N

Lepšia ako najlepšia v histórii. Ako Vlhová vyhrala malý glóbus v Shiffrinovej disciplíne

Ilustračné foto -TASR/Martin Baumann
Ilustračné foto -TASR/Martin Baumann

Prvá časť sezóny mala byť pre Petru Vlhovú prípravou na olympiádu v Pekingu. Chcela jazdiť uvoľnene a až po olympiáde sa plánovala pozrieť na to, či má šancu na zisk nejakého glóbusu.

Nakoniec do olympiády čakať nemusí a prvý glóbus už má.

Jej výsledky totiž prekonali očakávania a už po siedmich z deviatich slalomov rozhodla o svojom víťazstve v hodnotení tejto disciplíny.

Je to veľký úspech, pretože Vlhová súťaží v ére najlepšej slalomárky všetkých čias.

Tou je naďalej nepochybne Mikaela Shiffrinová, a to s veľkým náskokom. Američanka už v decembri 2018 prekonala rekord svojho detského idolu Marlies Schieldovej v počte víťazných slalomov. Schieldová vyhrala 35 slalomov, Shiffrinová zatiaľ 47, Vlhová 17.

Shiffrinová je síce najlepšia v histórii, ale Vlhová je najlepšia teraz. V tejto sezóne porazila Američanku v jej najsilnejšej disciplíne v štyroch zo šiestich prípadov.

Predstavte si, že by napríklad slovenský tenista porazil počas antukovej sezóny Rafaela Nadala. Nielen raz, ale opakovane, na takmer každom turnaji.

Slovenka síce získala malý glóbus za slalom už v sezóne 2019/20, ale vtedy sa nedalo povedať, že je jednoznačne najlepšou slalomárkou sezóny, čo však, samozrejme, neznamená, že glóbus nezískala zaslúžene.

Po piatich pretekoch bola Shiffrinová pred ňou o osemdesiat bodov. Potom zahynul otec jej súperky Jeff Shiffrin a Američanka vynechala zvyšok sezóny. Pre koronavírus sa už konal len jeden slalom, Vlhová ho vyhrala a o dvadsať bodov získala malý glóbus.

V tejto sezóne však Vlhovej pozíciu najlepšej slalomárky nemôže nikto spochybniť. Áno, aj teraz mala Shiffrinová problémy (koronavírus, zranený chrbát, špicar), ale Vlhová jazdila skvele a vyrovnane, vďaka čomu nevedie pred Shiffrinovou v slalome tesne, ale s veľkým odstupom. Pred poslednými dvomi pretekmi sezóny má náskok 220 bodov.

Pritom Shiffrinová je na rozdiel od minulej sezóny naspäť vo vrcholnej forme, pred pár dňami v rozhovore pre NY Times povedala: „Konečne som opäť sama sebou.“

To, že Vlhová v slalome vyhráva nad kedysi „neporaziteľnou“ Shiffrinovou, je ďalší zaujímavý zvrat v ich rivalite, ktorá fascinuje nielen fanúšikov, ale aj ich súperky. Tie zostávajú v cieli až do konca, aby videli, ktorá z nich vyhrá.

„Je to cool a veľmi dobré pre celý šport. Mňa to poháňa vpred,“ okomentovala Shiffrinová v novembri v Killingtone rivalitu s Vlhovou, ktorá tento rok bude vrcholiť na olympiáde a neskôr súbojom o veľký glóbus.

Pripomeňme si, ako a prečo sa Vlhovej podarilo v tejto sezóne ovládnuť slalom.


Zabúdanie na Magoniho

Dve kľúčové rozhodnutia spravila Petra Vlhová už pred začiatkom sezóny:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lyžovanie

Petra Vlhová

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie