Denník N

Matematik Kollár: Dúfam, že v tejto vlne sme videli posledný lockdown pandémie (+ video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Rozhodnutie vlády zo začiatku týždňa uvoľniť obmedzenia hromadných podujatí považuje analytik Richard Kollár za koniec pandémie. „Neviem, či si to ľudia uvedomujú, ale v čase, keď ideme čeliť pomerne veľkej vlne, krajina ako Slovensko uvoľňuje viac, ako uvoľňovala v minulosti pri poklese, keď boli omnoho bezpečnejšie časy.“

Na vrchole vlny omikron môže denne pribúdať aj stotisíc pozitívnych a vrchol môže podľa neho trvať dva až tri týždne. Vtedy sa treba pripraviť na výpadky viacerých služieb – časti zásobovania, verejnej dopravy či odvozu smetí.

Richard Kollár ďalej hovorí:

  • prečo nakúpil do zásoby plienky pre dcéru, ale potraviny nie,
  • ako vlnu zvládnu nemocnice,
  • či sa spustí očkovanie detí na školách,
  • prečo je omikron vlastne dobrou správou,
  • či v marci už bude po vlne omikron.

Mnohé krajiny už zažívajú vysoké nárasty počtu infikovaných variantom omikron. Prečo nič také zatiaľ nevidíme na Slovensku?

Veľmi ľahká odpoveď je, že nevieme. Očakávali sme, že to príde trochu skôr. To, že v západnej Európe to bude skôr, nie je prekvapením. Už aj v rámci regiónu vidíme jednoznačný nárast – v Česku, Rakúsku aj Maďarsku. Nás to ešte nepostihlo. Rovnako ešte nestúpa Ukrajina ani Rusko. Sme niekde medzi. Dôvodom môže byť, že nás to zastihlo v pomerne veľkom premorení deltou. Omikron sa vie ťažšie presadiť v prostredí, kde je veľa delty. To môže byť aj dôvod, prečo nárast ešte nevidieť v dátach – delta klesá rýchlejšie, ako si myslíme, a zároveň nastupuje omikron. Vieme, že omikronu je už pomerne dosť, len sa zatiaľ neprejavuje na náraste.

Môžu sa tieto dve vlny prekrývať, a preto nevidíme nárast?

Áno. Určite sa prekrývajú. Vieme, že máme oba varianty naraz. Len neviem, v akej miere, a netrúfam si to odhadnúť.

Video: Matematik Kollár: Dúfam, že sme v tejto vlne videli posledný lockdown pandémie 

Takže sa omikronu nevyhneme?

To asi nehrozí. Bolo by to štatisticky veľmi nemožné. Delta vo veľkej miere nedokázala infikovať ľudí, ktorí boli zaočkovaní, alebo tých, čo prekonali ochorenie. Omikron to dokáže. Skôr či neskôr to uvidíme a bude to rapídny rast.

Kedy ho očakávate?

Očakával som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    V redakcii

    • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
    • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
    • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
    • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie