Denník N

Vlhová má glóbus, Shiffrinová rekord. Petra má blízko k dokonalosti, vraví Američanka

Foto - TASR/Martin Baumann
Foto – TASR/Martin Baumann

Dobrý deň,

Petra Vlhová si splnila jeden z predsezónnych cieľov – potvrdila zisk malého krištáľového glóbusu za slalom. V rakúskom Schladmingu skončila druhá, v súčte oboch kôl stratila 15 stotín sekundy na víťaznú Mikaelu Shiffrinovú. Tretia skončila Lena Dürrová.

Američanka zvíťazila, hoci po prvom kole bola až piata. Shiffrinová vyhrala svoj 47. slalom Svetového pohára, čím vytvorila nový rekord v počte víťazstiev v jednej disciplíne – prekonala 46 víťazstiev Ingemara Stenmarka v obrovskom slalome.

„Uspokojuje ma vedomie, že keď lyžujem na svojej najvyššej úrovni, dokážem Petre konkurovať,“ uviedla o svojej rivalite s Petrou Vlhovou.

V Schladmingu sme sledovali posledný slalom pred olympijskými hrami v Pekingu. Vlhovú teraz čaká tohtosezónna premiéra v rýchlostných disciplínach: cez víkend sa v Zauchensee predstaví v zjazde a super-G.

„Dnes pre mňa nebolo jednoduché súťažiť, pretože zrazu každý začal hovoriť o glóbuse. Bol to boj, ale zvládla som to,“ povedala Vlhová po pretekoch.

Vlhová newsletter je článok, ktorý prinášame po každom štarte Petry Vlhovej a zhŕňame v ňom aktuálne dianie. Celý vám ho môžeme posielať e-mailom, stačí sa prihlásiť na odber.


Petra Vlhová v Schladmingu po prvom kole viedla, no keď prešla cieľom druhého kola, na svoju najväčšiu rivalku Mikaelu Shiffrinovú tentoraz tesne nestačila.

Američanku po Vlhovej dojazde premohli emócie, rozplakala sa a v prvom rozhovore ťažko hľadala slová. Shiffrinová vysvetľovala, že si výkonom „chcela zaslúžiť“ byť na svahu. Narážala tým na to, že až doteraz ženy v rámci Svetového pohára v Schladmingu nikdy neštartovali na trati Planai, na ktorej sa každoročne koná prestížny mužský slalom.

Premiéru zažili až teraz po tom, ako do Schladmingu presunuli zrušený slalom vo Flachau. „Pre nás je nesmierne privilégium štartovať na tejto ťažkej trati, ktorá je určená výhradne mužom. V druhom kole som predviedla dobrú jazdu, s ktorou musím byť spokojná,“ hovorila v bezprostrednom televíznom rozhovore.

Stredisko Schladming má navyše pre Shiffrinovú špeciálny význam, keďže práve tu v roku 2013 prvý raz vyhrala majstrovstvá sveta ešte ako 17-ročná – preteky sa konali na zjazdovke Streicher. V rovnakom veku v nich súťažila aj Petra Vlhová, ktorá ich nedokončila.

Pätnásť stotín? To je nič

Shiffrinová sa medzi novinármi zasmiala pri našom porovnaní, že jej rivalita s Vlhovou trochu pripomína niekdajšie súboje Rogera Federera s Rafaelom Nadalom. Američanka je totiž v slalome najlepšia v histórii, zatiaľ čo Vlhová je v ňom najlepšia v tejto sezóne, keďže Shiffrinovú porazila v piatich zo siedmich pretekov. Možno niečo ako keď ešte Federer dominoval v celkovom počte grandslamov a Nadal „len“ na antuke.

Aký bol pre ňu pocit opäť zdolať Vlhovú? „Uspokojuje ma vedomie, že keď lyžujem na svojej najvyššej úrovni, dokážem Petre konkurovať. Ona totiž lyžuje tak precízne, že to má veľmi blízko k dokonalosti v slalome,“ hovorila.

„Nemám pocit, že som ju dnes porazila. Áno, mala som lepší čas, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Mikaela Shiffrinová

Petra Vlhová

Vlhová newsletter

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie