Denník N

Petra Vlhová: Lyžovať v rovnakej ére ako Mikaela Shiffrinová je česť. Glóbus však mám ja a zaslúžene

Prvotná Vlhovej reakcia v cieli. Foto – TASR/Martin Baumann
Prvotná Vlhovej reakcia v cieli. Foto – TASR/Martin Baumann

Výraz tváre Petry Vlhovej po skončení pretekov v Schladmingu dobre vystihuje rivalitu medzi ňou a Mikaelou Shiffrinovou. Vlhová prišla do cieľa druhá, čo znamenalo, že práve získala malý glóbus za slalom. Je to veľký dôvod na radosť, no Vlhová sa netešila.

Jej prvotná emócia vychádzala z toho, že prehrala so Shiffrinovou; až po pár minútach sa dostavila radosť z glóbusu. Vzájomný rešpekt medzi súperkami je veľký, no túžba vyhrávať ešte väčšia. „Celý život sme spolu, súperili sme už ako žiačky,“ vysvetľovala Vlhová slovenským novinárom v mixzóne.

Získali ste malý glóbus, ale v druhom kole ste prišli o prvé miesto v pretekoch. Čo prežívate tesne po nich?

Úprimne, trochu ma to škrie, pretože som človek, ktorý chce stále vyhrávať. Nie vždy sa to však podarí. V prvom momente som bola trochu smutná, ale postupne ma to prechádza. Vyhrali sme predsa malý glóbus. Dokázať to uprostred januára je niečo neuveriteľné. Nestáva sa to každý deň a z glóbusu sa veľmi tešíme. Potrebujem však trochu času, aby som si to uvedomila.

V prvej jazde ste boli o 42 stotín rýchlejšia ako Shiffrinová, no v druhej o 57 stotín pomalšia. Čo sa v nej stalo?

Nič výrazné sa nestalo. Nešla som úplne najlepšie a boli tam drobné chyby, ale to sa stáva. Je to proste takto a aj druhé miesto je skvelé. Túto sezónu mám veľmi vyrovnané výsledky v slalome. Naozaj nie je jednoduché stále sa udržiavať vo vrcholnej forme a ísť v každých pretekoch naplno. Mne sa to však darí. Aj vďaka tomu, že mám okolo seba skvelý tím a skvelého trénera, ktorý ma naozaj podporuje. Samozrejme, robia to aj ostatní členovia tímu a ja sa vďaka tomu cítim dobre.

Shiffrinová prekonala 47. slalomovým víťazstvom rekord Ingemara Stenmarka v počte prvenstiev v jednej disciplíne. Motivujú jej rekordy aj vás?

To, čo dosiahla Mikaela, veľmi dlho nikto neprekoná. Ja sa budem

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lyžovanie

Mikaela Shiffrinová

Petra Vlhová

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie