Denník N

Nastupuje štvrtá vlna, ukazujú dáta zo severu a severovýchodu Slovenska (+ grafy)

V celoslovenských štatistikách to ešte nevidno, no Stropkov, Snina, Námestovo či Tvrdošín už ukazujú začiatok ďalšej vlny pandémie.

Na celonárodných štatistikách to zatiaľ nevidno. Pozitivita testovania, PCR aj antigénového, s ústupom vlny delta ďalej vytrvalo klesá. Za posledných sedem dní bolo pozitívnych 23 percent vykonaných PCR testov, respektíve niečo vyše dvoch percent antigénových. Pozitivita antigénového testovania je pritom tým ukazovateľom, ktorý ako prvý reaguje na zmeny v epidemickej situácii.

Trochu inak je to s incidenčnou krivkou, teda vývojom počtu pozitívne testovaných za ostatných sedem dní. Tam vidíme predovšetkým zabrzdenie výrazného poklesu. Krivka síce ďalej klesá, no pomalšie a s výkyvmi. Samozrejme, výsledky testovania z posledných týždňov mohli byť ovplyvnené sviatkami, keď sa vo všeobecnosti testuje menej a mení sa aj vzorka testovaných ľudí.

Napriek tomu, že sa krivka epidémie koronavírusu – vzhľadom na nový variant omikron – otáča v celej západnej Európe, ale aj vo všetkých krajinách, s ktorými susedíme, z celoslovenských dát môžeme mať pocit, že sa nás omikronová vlna zatiaľ netýka.

Matematik Richard Kollár to vysvetľuje – okrem iného – aj súbehom ustupujúcej vlny delta. Zjednodušene povedané, ľudia sa ešte nakazia, respektíve nedávno sa nakazili menej infekčným variantom delta, a tak má nový variant menej príležitostí šíriť sa.

Optimizmus však nie je namieste. Denník N sa pozrel na to, ako sa epidemické parametre vyvíjajú v jednotlivých slovenských okresoch.

Keď si Slovensko rozmeníme na drobné, v porovnaní s predchádzajúcim týždňom vidíme rast už v 19 okresoch.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko, Zdravie

    Teraz najčítanejšie