Denník N

Dizajnérka tapiet: Slováci i Česi sa nalákajú na farby a výrazné vzory a nakoniec si vyberú niečo malé béžové alebo sivé

Babeta Ondrová. Foto – Tomáš Dittrich
Babeta Ondrová. Foto – Tomáš Dittrich

U Slovákov a Čechov vyhrávajú tapety, ktoré nie sú veľmi viditeľné. „To pre istotu, aby sme nič nepokazili,“ hovorí Babeta Ondrová, grafická dizajnérka pôvodom zo Slovenska, ktorá v Prahe pred viac ako desiatimi rokmi vytvorila značku dizajnových tapiet Lavmi a dnes ich predáva do viac ako 20 krajín.

Množstvo ľudí jej kladie otázku, či sú ich tapety umývateľné, čo ju vždy pobaví. „O tapety sa netreba nijako starať, rovnako ako sa nestaráme o natreté steny,“ vysvetľuje.

V rozhovore hovorí aj o tom:

  • čo všetko treba zohľadniť pri návrhu tapiet;
  • ako postupovať pri výbere dekoru;
  • aké tapety odporúča do spálne a detskej izby;
  • v ktorých krajinách sa tapetujú aj biele steny.

Tapety Lavmi vznikli v roku 2009, lebo ste nevedeli nájsť dekory, ktoré by sa vám páčili. Čo ste vtedy na trhu nachádzali?

Popravde si už ani nepamätám, ale viem, že som nenachádzala to, čo som chcela. Jednoduchý dizajn, pekné farby, štýl. Môj bývalý partner a spoločník Jan Slovák rád hovorí historku: „Jedného dňa sa Babeta prebudila a povedala, že vždy chcela robiť tapety, tak Jan vstal a išiel to zariadiť.“

Kedy ste si prvý raz povedali, že skúsite nejakú tapetu navrhnúť?

Vzniklo to tak nejako prirodzene a plynule, nepovedala som si, že idem robiť tapety. Pri práci grafickej dizajnérky, napríklad keď navrhujem logo, vzniká množstvo verzií a vecí naokolo, takzvaný odpad.

Popri navrhovaní, v rámci prokrastinácie, ukladám tvary vedľa seba a násobím ich, jednoducho sa hrám. Veľakrát z toho vznikajú krásne veci, ktoré sa neskôr stali vzormi Lavmi.

Pamätáte si, ako vyzeral prvý dekor, čo ste navrhli?

Úplne prvý dekor si presne nepamätám, no prvá kolekcia sa volala Extravagant a predstavovali sme ju na veľtrhu vo Frankfurte. Mala úspech a dnes viem, že práve vďaka tomu, že som o tapetách vôbec nič nevedela a nemala v hlave nastavené žiadne obmedzenia. Z rovnakého dôvodu zároveň vzniklo dosť nepredajných dizajnov.

Tapeta Together grey. Foto – Lavmi
Tapeta Atoms chestnut. Foto – Lavmi
Tapeta Enter-pin-enter black. Foto – Lavmi

Ako vyzerali tie nepredajné dizajny?

Boli to tmavosivé tapety s veľmi výraznou grafikou štylizovaných kvetov.

Ako sa návrh tapiet odlišuje od inej vašej dizajnérskej práce?

Pri navrhovaní tapiet musím brať do úvahy, z akej vzdialenosti sa na tapetu budete pozerať, aký intenzívny kontrast bude dekor mať. Nesprávna kombinácia môže spôsobiť aj migrény či dokonca epileptické stavy. Tapeta má

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Reality

Rozhovory

Bývanie a záhrada, Kultúra

Teraz najčítanejšie