Denník N

Každé dobro sa počíta alebo ako pominú hrôzy z magdalénskych práčovní

Írska spisovateľka Claire Keeganová a preklad jej novely. Foto - Artforum, Cartier-Bresson
Írska spisovateľka Claire Keeganová a preklad jej novely. Foto – Artforum, Cartier-Bresson

Novela Všetky tie maličkosti ponúka univerzálny príbeh o tom, aké dôležité je pomôcť druhému a odmietnuť krutosť.

Na kopci nad mestom sa vypína kláštor. Akoby trónil na vrchu, sledujúc všetky zlé skutky miestnych obyvateľov. Svieti sa len v niekoľkých oknách, inak je v celom jeho okolí tma a ticho. Kláštor vedú sestry dobrého pastiera, ktoré v ňom prevádzkujú školu pre dievčatá a úspešnú práčovňu. O škole sa vie málo, no práčovňa má výbornú reputáciu – bielizeň sa odtiaľ vracia ako nová. Kto ju však perie, žehlí a pripravuje? O ženách, ktoré tam pracujú, sa v meste vedú len reči.

Autorka Claire Keeganová zasadila dej novely Všetky tie maličkosti (Artforum, 2021) do prostredia írskeho mesta New Ross v grófstve Wexford. V drsnej krajine, kde ľudia zápasia s chudobou a dlhmi, žije Bill Furlong s manželkou a piatimi dcérami. Ako obchodník s uhlím je svedkom zlého zaobchádzania so ženami z miestnej práčovne.

Práve na tomto zvláštnom stretnutí stavia spisovateľka svoju novelu. Je príbehom o pomoci a maličkostiach, ktorých súčet môže viesť k zmene k lepšiemu.

Magdalénske práčovne

V príbehu Všetky tie maličkosti sa vraciame do roku 1985, keď v Írsku fungovali magdalénske práčovne. Ako Keeganová vysvetľuje na konci knihy, v 18. až 20. storočí tam bolo uväznených a nútených pracovať okolo 30-tisíc žien. „Tieto inštitúcie boli vedené a financované katolíckou cirkvou v súčinnosti s írskou vládou,“ píše autorka s tým, že mnoho žien a dievčat tam prišlo o deti. Dôkazom je mesto Tuam v grófstve Galway, kde v roku 2014 odkryli masový hrob s pozostatkami okolo 800 bábätiek a detí. Írska vláda sa za magdalénske práčovne ospravedlnila pred 9 rokmi.

Furlong s magdalénskou práčovňou nemá nič spoločné. Len tam pravidelne vozí dohodnuté množstvo uhlia. Je spokojný a v istých okamihoch aj šťastný. Na nič sa nesťažuje – doma ho čaká usporiadaná rodina a vychované dcéry. Uvedomuje si však, že „stratiť všetko by bola tá najjednoduchšia vec na svete“.

Foto – Artforum

Napriek svojej veľkej postave je Furlong skôr citlivým otcom a chápavým šéfom. Jeho charakter Keeganová vysvetľuje životnými podmienkami a náhodami. Furlongova mama ho porodila ako slobodné 16-ročné dievča. Pokojne mohla skončiť v miestnej práčovni, no ujala sa jej protestantská vdova žijúca vo veľkom dome za mestom.

„V to ráno, keď sa Furlong narodil, práve

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie