Denník N

Študentka Marianna ochránila starú mamu pred hoaxmi o očkovaní, stali sa však obeťami SMS podvodu

Marianna so starou mamou, ktorú volá mama. Foto N - Ľudmila Kolesárová
Marianna so starou mamou, ktorú volá mama. Foto N – Ľudmila Kolesárová

Príbeh o tom, že obeťou podvodu sa môže stať hocikto a je na nás, aby sme zraniteľným pomohli s prevenciou.

Sedemnásťročná Marianna sa práve vrátila z brigády, ktorú strávila pri novom automate na vratné fľaše v potravinách. Pri zvítaní objíma svoju mamu takmer minútu. Na stole čaká plná tácka koláčov, ktoré tínedžerka na sviatky napiekla. Obraz dokonalosti narúšajú len veci voľným okom neviditeľné. Marianne mama umrela, keď mala len tri roky, a jej druhou mamou je vlastne stará mama Anna. Tá sa usmieva, žartuje, má však rakovinu. A okrem toho, že Marianna zdedila po dôverčivej mame veľa dlhov, stali sa so starkou nedávno obeťami podvodu.

V miestnosti napriek tomu vládne smiech. „Často si robím srandu, ale keď jej takto postrapatím vlasy a nereaguje, viem, že už naozaj nevládze a trápia ju bolesti. Vtedy ju pošlem ľahnúť si, aj keď ona nechce,“ vraví Marianna, prehrabávajúc starej mame ofinu.

Dnes to tak nie je, pani Anna sa cíti dobre a ideme sa rozprávať o ďalšej lekcii, ktorú im po slede náhodných udalostí uštedril život.

Dom je malý, už dávno nie je ich. Prišli oň v dražbe, keď si dcéra pani Anny vzala rôzne pôžičky pre partnera a ľudí, ktorým naletela. Obec ich v dome aj tak necháva bývať. Je tam útulne a milo. Rada tam chodím, je to taký láskavý svet bez pozlátka, pretvárky a vzťahy si tu zachovali istú hĺbku. No v deň, keď ma potrebovali, som nezdvihla telefón.

Ako podvodníkom pomáha aj náhoda

Bol Druhý sviatok vianočný, Marianne sa pár hodín po sebe pokazil notebook aj mobil. Ani jedno sa už nepodarilo oživiť. Stará mama chcela vnučke pomôcť, a tak volala mne, či nemám nejaké riešenie, prípadne starší notebook. Lenže v ten deň som bola mimo dosahu signálu. Na druhý deň teda stará mama zavolala do Dobrého anjela a prosila, či náhodou nejaký notebook nemajú. Bývalá kolegyňa povedala, že skúsi zistiť možnosti.

Na tretí deň po tom, čo ich opustili obe digitálne zariadenia, prišla ráno starej mame SMS. Áno, bolo to už v čase, keď polícia na svojom Facebooku varovala pred podobnými SMS, ktoré vyzerajú ako od Slovenskej pošty a sú posielané v čase, keď veľa ľudí čaká zásielky. Podvodníci sú čoraz sofistikovanejší, no veľa ľudí si aj tak povie, že na to sa nedá naletieť.

Začal sa súboj dvoch autorít. Stará mama je napriek chorobe a ťažkému životu energická žena: „Myslela som, že to už určite prišiel ten notebook a musíme to uhradiť, tlačila som na Mariannku, nech to urobí,” priznáva. Študentka odmietala použiť platobnú kartu, správa sa jej nepozdávala, a tak sa medzi ženami začal spor, ktorý trval celý deň.

„Aj som si poplakala, hovorila som jej, že jej chcem len dobre.“ Marianna si stála za svojím.

Napriek nízkemu príjmu si študentka na svojom účte našetrila takmer 700 eur.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Vzťahy

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie