Denník N

Mám žiakov, ktorí nemajú ani jednu známku. Učitelia pred polročným vysvedčením dobiehajú učivo a bojujú s karanténami

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V pondelok sa deti vrátili do škôl a mnohé si do lavíc sadli po viac ako mesiaci. Niekoľko okresov zatvorilo školy už od 1. decembra minulého roku, od 6. decembra boli deti doma takmer v tretine všetkých okresov na Slovensku.

Ministerstvo školstva preto učiteľom odporúča, aby prvé dni v škole brali zvoľna – deti neskúšali, nepísali písomky a nechali im priestor znova si zvyknúť na školskú rutinu. „Overovanie poznatkov skúšaním a písaním písomiek naplánujte ideálne na 3. januárový týždeň,“ odporúča rezort školstva.

V praxi je to na mnohých školách nereálne. Už koncom januára musia učitelia uzatvárať známky na polročné vysvedčenia, ktoré by si žiaci mali prebrať vo štvrtok 3. februára. Nasledujúci deň budú mať polročné prázdniny a do školy sa vrátia v pondelok 7. februára.

Na dobehnutie posledných známok tak majú žiaci iba dva januárové týždne a na adaptáciu im veľa času neostane. Spýtali sme sa troch učiteľov zo základnej školy a z gymnázií na to, ako si s dilemou poradia.

Toto sme preberali na online, nepamätáte si?

„Deti nastúpili do školy po dlhom čase, väčšina z nich je tak trochu zaspatá. Sú lenivejšie, potichu sedia, a keď sa ich niečo opýtam, iba sa na mňa pozerajú, čo to vlastne od nich chcem,“ hovorí Jana Chmurová, učiteľka biológie a chémie na Základnej škole Jána Bottu v Trnave. Školy sa tam zatvorili už 6. decembra, žiaci boli doma mesiac.

Aj preto sa učiteľka rozhodla prvý týždeň po návrate detí do školy neskúšať, nepísať písomky a neznámkovať. Nechce ísť na deti zhurta, namiesto toho sa viac rozprávajú o tom, ako prežívali prázdniny.

No na druhej musia deti už hneď po prázdninách preberať nové učivo,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rodičovstvo

    Školstvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie