Denník N

Sovieti zapálili plyn v kráteri a ten horí už 50 rokov. Prezident chce slávnu Bránu do pekla uhasiť

Foto - Unsplash/Ybrayym Esenov
Foto – Unsplash/Ybrayym Esenov

Predstavte si horák plynového sporáka. V duchu ho zapáľte a stiahnite plyn na minimum, tak aby sa malé plamienky z jednotlivých otvorov ešte nezlievali do spoločného plameňa.

Potom to celé, samozrejme stále v duchu, zdeformujte, aby horák tvoril hlbokú misku. A teraz si to pred očami zväčšite na sedemdesiat metrov v priemere a tridsať do hĺbky. Zasaďte to celé doprostred púšte. Máte to?

Výborne, presne takto vyzerá kráter Darvaza čiže Brána do pekla, podivný prírodný úkaz v púšti Karakum v Turkménsku.

Na prezidentov príkaz

Nie je to žiadna horúca… hm, teda nie je to žiadna novinka. Podľa najčastejšej verzie príbehu (nie však jedinej) zapálila Bránu do pekla expedícia sovietskych geológov v roku 1971.

Keď navŕtali sondu, zosunula sa pod ňou pôda a začal unikať zemný plyn. Veľa plynu. Geológovia usúdili, že sa prebúrali do veľkej plynovej kaverny, akých je v tejto časti Karakumu plno, a urobili to, čo bolo za daných okolností bežné a celkom rozumné: plyn zapálili.

Očakávali, že po niekoľkých dňoch vyhorí a oni budú môcť pokračovať v hľadaní ropy. Ani v najdivokejších snoch by im určite nenapadlo, že kráter bude nepretržite horieť ešte po päťdesiatich rokoch.

Po rozpade ZSSR pripadol podivný prírodný úkaz samostatnému

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie