Denník N

O narcistickom kolapse

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Pred 50 rokmi človek s maturitou dokázal nielen vysvetliť svojim deťom fungovanie sveta, ale dokázal aj skrutkovačom opraviť pokazenú práčku alebo auto, lebo svetu rozumel.

Autor je psychiater

Hovorí sa, že najväčšiu paseku v narcizme psychiatrov narobí samovrah. Predstavte si, že sa celé týždne venujem svojmu pacientovi. Počúvam, ako mi rozpráva o svojich útrapách. Potom mu predpíšem lieky. A keď mi o niekoľko týždňov hovorí, že jeho nočné mory pominuli a cíti sa lepšie, počúvam ho s tichou hrdosťou.

Mám pocit, že na tom mám nejaký podiel aj ja. Stál som pri ňom a pomáhal som mu. Mnohoročné štúdium predsa len malo zmysel.

O niekoľko dní sa na internete dočítam, že 52-ročný X. Y. vyskočil z ôsmeho poschodia. Áno, je to môj pacient. Vtedy sa všetko tak trochu zrúti. Môj starý dobrý narcizmus je ako rozstrieľané rumovisko, keďže vysvitlo, že som mu predsa len nedokázal pomôcť. Viem, že takéto udalosti nemožno vždy predvídať, ale aj tak sa objavia pochybnosti.

xxx

O podobných pochybnostiach uvažujem aj vtedy, keď sledujem chaos typický pre uplynulé desaťročia. Vysvetlím, čo mám na mysli:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie