Denník N

V uznávaní prekonania covidu patríme k najprísnejším, v OP+ ideme nemeckou cestou (porovnanie opatrení)

Väčšina krajín uznáva prekonanie covidu v ostatných 180 dňoch, Dáni to zvažujú skrátiť na 5 mesiacov. Režim OP+ bude v reštauráciách v Nemecku či v divadlách a na štadiónoch vo Viedni.

Slovenská vláda schválila nové opatrenia, ktoré by mali platiť počas očakávanej vlny variantu omikron. Prvýkrát zavádzajú režim OP+ či skracujú uznávanie prekonania infekcie na 90 dní.

Pozreli sme sa na niekoľko krajín v Európe a porovnali ich opatrenia so Slovenskom. V prípade režimu OP+ ideme nemeckou a rakúskou cestou, máme výrazne prísnejší režim ako susedné krajiny V4 a v niečom možno najprísnejší v celej Európe.

Prekonanie covidu

Prekonanie covidu bude Slovensko uznávať po novom v režime OP iba 90 dní. Čiže ak ste boli nezaočkovaní a infikovali ste sa začiatkom novembra, do reštaurácií či na hokej v režime OP budete môcť chodiť iba do začiatku februára. Potom sa už na to musíte zaočkovať (alebo znovu prekonáte covid).

V tomto pravidle sme jednou z  najprísnejších krajín v Európe. Väčšina krajín uznáva prekonanie covidu pol roka, ako sme to mali doteraz. Niektoré štáty (Holandsko, Švajčiarsko) ho dokonca pre vnútorné potreby (nie pre cestovanie) uznávajú až rok po teste.

My po novom navyše akceptujeme iba prípady covidu zistené PCR testom, niekde inde berú aj antigénový test, Švajčiarsko ako jedno z mála krajín dokonca akceptuje aj test na protilátky.

V Dánsku čoskoro pravdepodobne skrátia platnosť prekonania covidu na päť mesiacov. V Grécku platí 90-dňová lehota napríklad pre cestovanie trajektmi.

Trochu inak ako v ostatných krajinách platí covid pas v Anglicku, kde na futbal môžu ísť iba zaočkovaní ľudia alebo tí, čo sa otestujú – ľudia po covide výnimku nemajú.

Omikron a prekonanie

Už údaje z Južnej Afriky ukazovali, že predchádzajúce prekonanie nechráni pri omikrone tak ako pri delte. V Česku v súčasnosti reinfekcie, teda pozitívne testy u ľudí, ktorí už v minulosti pozitívne testovaní boli, tvoria

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie