Denník N

Dokumentuje príbehy žien: Fascinuje ma rozprávať sa s deväťdesiatničkami o tom, čo všetko v živote zažili

Barbora Baronová. Foto - archív B. B.
Barbora Baronová. Foto – archív B. B.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Česká literárna dokumentaristka a vydavateľka Barbora Baronová stojí za nezávislým vydavateľstvom wo-men a je držiteľkou niekoľkých ocenení za knihy Slečny či Ženy o ženách.

V rozhovore hovorí o tom, že ženy sú v priebehu svojho života často „zneviditeľňované“, bežne sa to deje napríklad aj ženám seniorkám. „Ženy po šesťdesiatke dostávajú veľmi špecifický mediálny priestor – väčšinovo sú vykresľované buď ako obete známych šmejdov s hrncami, alebo ako ženy, ktoré by sa mali starať o vnukov a rezignovať na svoj osobný život, alebo ako protivné staré panie sediace v parku a kŕmiace holuby,“ hovorí v rozhovore.

Knihami, ktoré vydáva, chce narušiť aj tento stereotyp, pretože je presvedčená, že práve ženy seniorky držia v Česku celý neziskový sektor a kultúru.

Máte pocit, že hovoriť o ženách, zamýšľať sa nad ženskou perspektívou, objavovať a následne prezentovať špecifickú ženskú skúsenosť, má stále význam? Nie je to pre vás po rokoch práce vyčerpávajúce?

Musím priznať, že v rámci svojej literárnej tvorby chvíľami isté vyčerpanie cítim. Som unavená z toho, že hoci sa trvalo snažím upozorňovať na dôležité témy, stále sa mi stáva, že sa ma v spoločnosti niekto opýta: „Prečo si vlastne feministka?“. Je takisto frustrujúce podať žiadosť o grant a nezískať podporu s odôvodnením, že „ženské otázky už nie je potrebné riešiť“. Pritom každý projekt, ktorý si ako autorka alebo vydavateľka vyberám, spracúva a prezentuje inú ženskú skúsenosť.

Niektoré moje projekty ukazujú, akými spôsobmi sú ženy v spoločnosti neustále zneviditeľňované, iné napríklad dokumentujú životné osudy žien, ktoré sa nikdy nevydali. Témy týkajúce sa žien sú nekonečné a samy osebe ma nedokážu vyčerpať. To, čo ma vyčerpáva, je spoločnosť okolo nás, ktorá si myslí, že ženy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Knihy

Rozhovory

Životy žien

Kultúra, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie