Denník N

Regionálny novinár neuveril policajnej správe. Jeho investigatíva priniesla vrahom doživotie (+ rozhovor)

Podobizeň Ahmauda Arberyho je vystavená na na námestí Georga Floyda v Minneapolise. Foto - Deník N/Jana Ciglerová
Podobizeň Ahmauda Arberyho je vystavená na na námestí Georga Floyda v Minneapolise. Foto – Deník N/Jana Ciglerová

Keď sa šesťdesiatročný americký novinár Larry Hobbs vlani 23. februára prvýkrát dozvedel, že neďaleko jeho mesta Brunswick bol v pokojnej rezidenčnej štvrti zastrelený mladý muž, nepovažoval to za nič výnimočné.

Z policajnej správy napísal do denníka Brunswick News krátku správu, že muž bol podozrivý z krádeže a polícia ho na mieste vyhlásila za mŕtveho.

Na druhý deň od patológa zistil, že černošský mladík mal dvadsaťpäť rokov a volal sa Ahmaud Arbery. Novinár potreboval len doplniť, či jeho smrť polícia vyšetruje ako zabitie, alebo smrť pri sebaobrane. A vtedy narazil.

Polícia mu neodpovedala ani hneď, ani neskôr. Nakoniec jej trvalo štyri týždne, než sa vôbec k reakcii odhodlala. Hobbsov novinársky inštinkt zachytil, že niečo nie je v poriadku.

„Tvrdili, že to bolo vlámanie. Lenže vlámania sa typicky nedejú v nedeľu popoludní, keď je každý doma. Videl som tam veľa výkričníkov. A tak som sa začal pýtať,“ opísal Hobbs v rozhovore, ktorého celé znenie prinášame v závere tohto textu.

V tej chvíli ešte netušil, že je na stope jedného z najdôležitejších prípadov roka, ktorého rozuzlenie pred súdom budú hlavné spravodajské stanice vysielať v priamom prenose a páchatelia dostanú doživotný trest. Prípadu, o ktorom by sa ľudia najskôr nedozvedeli, nebyť jeho investigatívy.

Osudové susedovo video

V tú nedeľu popoludní krátko po trinástej hodine bežal Ahmaud Arbery pokojnou rezidenčnou štvrťou Satilla Shores. Pochádzal z chudobných pomerov a beh bol preňho finančne nenáročným športom, ktorým sa udržoval v kondícii. Zastavil sa pri jednom z rekonštruovaných domov, ktorý nemal okná ani dvere, vošiel dovnútra, prezeral si vnútro.

Vtedy si ho všimli dvaja belošskí muži, otec a syn Travis a Gregory McMichaelovci, ktorí v Satilla Shores bývali. Zavolali na políciu, že vidia černošského mladíka, ktorý sa podľa nich správa podozrivo, vzali si zbrane, nasadli do bieleho pickupu a vydali sa za ním.

Pridal sa k nim ešte ich sused William Bryan, ktorý všetko natáčal na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie