Denník N

Zrušia Orbánovu ústavu? Maďarská opozícia chce po víťazstve zmeniť režim radikálnym krokom

Líder opozície a vyzývateľ Viktora Orbána Péter Márki-Zay. Foto - TASR/AP
Líder opozície a vyzývateľ Viktora Orbána Péter Márki-Zay. Foto – TASR/AP

Maďarská opozícia svojím najradikálnejším plánom na zmenu Orbánovho režimu podľa odborníkov riskuje občiansku vojnu

Najväčšiu polemiku v maďarskej predvolebnej kampani vyvoláva plán spojenej opozície zrušiť ústavu schválenú vládou Viktora Orbána v roku 2011 aj bez ústavnej väčšiny. Líder opozície Péter Márki-Zay tvrdí, že súčasná ústava je nelegitímna, a ak sa dostanú k moci, zrušia ju a pripravia novú, ktorú dajú potvrdiť referendom.

Podľa maďarského ústavného súdu by to bol útok na demokraciu alebo dokonca pokus o štátny prevrat, ale o správnosti takéhoto radikálneho riešenia pochybujú aj niektorí nezávislí a opoziční ústavní právnici. Niektorí odborníci dokonca tvrdia, že opozícia tým riskuje vypuknutie občianskej vojny.

Ako vznikla Orbánova ústava

Súčasná maďarská ústava je už druhá po zmene režimu v roku 1989. V roku 1989 upravili platnú socialistickú ústavu, ktorá po ďalších zmenách v roku 1990 platila až do roku 2012. Fidesz Viktora Orbána pred voľbami v roku 2010 nehovoril jednoznačne o potrebe novej ústavy, ale krátko po svojom nástupe k moci ju začali pripravovať.

Nový základný zákon, ako súčasnú ústavu oficiálne pomenovali, napísal jeden zo zakladateľov Fideszu József Szájer, ktorý skončil svoju politickú kariéru v roku 2020 po škandále v Bruseli, keď ho na ilegálnych orgiách odhalili s drogami v batohu.

József Szájer počas hlasovania v Európskom parlamente. Foto – TASR/AP

Opozíciu do prípravy textu nezapojili a novú ústavu kritizovali aj zo zahraničia. Benátska komisia upozorňovala, že nová ústava zveruje príliš veľa oblastí pod pôsobnosť ústavných zákonov a znižuje sa tým význam volieb, lebo aktuálna vláda môže svoju moc dlhodobo zabetónovať.

Na problémy s demokratickými medzerami novej ústavy upozornil aj vtedajší maďarský prezident László Sólyom.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie