Denník N

Láska, nenávisť a Djoković. Ako sa medzi antihrdinami ocitol tenista, ktorý chcel byť milovaný ako Federer

Novak Djoković. Foto - TASR/AP
Novak Djoković. Foto – TASR/AP

Novak Djoković momentálne polarizuje spoločnosť podobne ako očkovanie. V časti spoločnosti je za hrdinu, no ešte viac ľudí ho vníma negatívne.

Sú na to aj dáta, v Austrálii robili prieskum, podľa ktorého si väčšina Austrálčanov priala, aby ho deportovali. Z prieskumu na vzorke 500 respondentov naprieč Austráliou vyplýva, že 43 percent ľudí ho vníma negatívne, 27 pozitívne a 30 neutrálne.

To hovoríme o Austrálii, ktorá by ho za iných okolností mala zbožňovať. Austrálčania totiž milujú tenis a Djoković je s deviatimi titulmi najúspešnejší hráč v histórii Australian Open.

Predstavte si, že by väčšina oslovených Britov nemala rada Rogera Federera alebo väčšina Francúzov Rafaela Nadala.

Keby Djokovića na turnaj pustili, je pravdepodobné, že by časť divákov naňho bučala. To isté mu hrozí aj na ďalších turnajoch počas tohto roka – ak sa na nejaké dostane, pretože očkovanie bude zrejme podmienkou na štart na väčšine z nich.

Antihrdinovia v športe nie sú žiadna novinka. Mnohí tenisti si takýto imidž cielene budovali. Hovorilo sa o nich ako rebeloch či zlých chlapcoch. Diváci boli na ich zápasy zvedaví, hoci väčšina držala palce ich súperom.

Takýmito hráčmi boli bývalé svetové jednotky Ilie Nastase, Jimmy Connors či John McEnroe. Zo súčasných hráčov podobné charakterové črty v začiatkoch kariéry ukázali Nick Kyrgios či Daniil Medvedev, hoci časom sa ich verejný obraz čiastočne zmenil.

Príbeh Djokovićovej nepopularity je však jedinečný, a preto fascinujúci. Keby ste vyššie spomenutým hráčom povedali, že ich ľudia nemajú radi, väčšina by odpovedala, že im to je jedno.

Lenže Djokovićovi to jedno nie je, zaradenie do tejto skupiny hráčov by vnímal ako urážku. Jeho konanie počas celej kariéry svedčí o tom, že nikdy nechcel

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Australian Open

Novak Djoković

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie