Denník N

V čase požiaru už ľudia v Osadnom dávno nemali byť, hovorí expertka na sociálne služby

Požiar v zariadení sociálnych služieb Osadné. Zdroj - Facebook/polícia Prešovského kraja
Požiar v zariadení sociálnych služieb Osadné. Zdroj – Facebook/polícia Prešovského kraja

Tri dni pred Vianocami vyhorelo zariadenie sociálnych služieb v obci Osadné na východe Slovenska. Počas požiaru zahynul 40-ročný klient zariadenia a štyria ďalší zomreli v nemocnici v nasledujúcich dňoch. Niekoľko klientov je stále pod dohľadom lekárov.

Po požiari komisárka pre zdravotne postihnutých Zuzana Stavrovská upozornila, že podobné nešťastie sa môže kedykoľvek zopakovať, lebo protipožiarne opatrenia sú v mnohých zariadeniach nedostatočné, evakuačné cvičenia sa robia len na papieri a klientov v noci v niektorých zariadeniach zamykajú v izbách a nedokážu v prípade požiaru utiecť.

Expertka na sociálne služby Lýdia Brichtová zo SocioFóra dokonca vyzvala, aby sa klienti do zariadenia v Osadnom nikdy nevrátili. Už v roku 2019 podľa nej odborní hodnotitelia odporúčali opustiť zariadenie.

„Tragédia v Osadnom nebola prvá, ktorá sa v zariadení sociálnych služieb stala. V starých budovách a vo veľkokapacitných zariadeniach sú podmienky na únik pred požiarom veľmi sťažené,“ hovorí Brichtová.

Po tragickom požiari v zariadení v Osadnom ste ho odporučili okamžite zatvoriť a klientov presunúť inam. Župa však uvažuje len nad opravou. Prečo ste za zatvorenie centra?

Sú na to dôvody. Centrum sociálnych služieb v Osadnom bolo už v roku 2013 a následne aj v roku 2018 samosprávnym krajom zaradené do procesu transformácie a deinštitucionalizácie. Do tohto procesu sa hlásia hlavne tí poskytovatelia sociálnych služieb, ktorí majú na ich poskytovanie nevyhovujúce podmienky. Znamená to aj to, že nedokážu napĺňať základné ľudské práva klientov vyplývajúce z Dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím a z našich právnych predpisov.

Ako vyzerá takýto transformačný proces?

Intenzívne prebieha dva roky a počas nich má poskytovateľ k dispozícii konzultantov a supervízorov. Zamestnanci sa vzdelávajú, klienti a aj zamestnanci sa postupne pripravujú na nové komunitné služby. Konečným cieľom je zatvorenie zariadenia, pričom všetci klienti bez rozdielu prechádzajú do nových služieb, ktoré si za tie dva roky naplánovali. Mnohí sa domnievajú, a to vrátane Prešovského kraja, že môžu deliť klientov na tých s ťažkým zdravotným postihnutím a na tých „šikovných“. Župa preto plánuje v zariadení v Osadnom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie