Denník N

Európska komisia o Žilinkovi v Moskve: Kto ide za človekom zo sankčného zoznamu, mal by hovoriť o porušovaní práv

Ruský a slovenský generálny prokurátor Igor Krasnov a Maroš Žilinka pri podpise programu spolupráce. Foto - GP SR
Ruský a slovenský generálny prokurátor Igor Krasnov a Maroš Žilinka pri podpise programu spolupráce. Foto – GP SR

Okrem osláv Maroš Žilinka v Moskve dohodol s ruskou prokuratúrou aj spoluprácu v oblasti nadnárodnej kriminality a kyberkriminality na roky 2022 a 2023. Generálny prokurátor informoval, že na oslavách 300. výročia ruskej prokuratúry nebol jediný z Európskej únie. Doteraz do zahraničia cestoval dvakrát do Ruska, Maďarska aj na Ukrajinu a raz do Talianska.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka počas trojdňovej pracovnej cesty v Moskve neoslávil len 300. výročie vzniku ruskej prokuratúry, ale s ruským partnerom stihol podpísať aj program ďalšej spolupráce na roky 2022 a 2023.

Program spolupráce Žilinka podpísal s ruským generálnym prokurátorom Igorom Krasnovom, ktorý je na sankčnom zozname Európskej únie. Dostal sa naň za to, že sa podieľal na politickom procese proti opozičnému politikovi a najvýraznejšiemu kritikovi ruského prezidenta Alexejovi Navaľnému.

Generálny prokurátor neodpovedá na otázky, ako sa pozerá na skutočnosť, že Krasnov je od minulého roka na sankčnom zozname.

EK: Kto sa stretne so sankcionovaným, mal by hovoriť najmä o porušovaní práv

Denník N zisťoval, ako vnímajú zaradenie Krasnova na sankčný zoznam predstavitelia medzinárodných inštitúcií. Poradná rada európskych prokurátorov pri Rade Európy neodpovedala. Európska prokuratúra bola zdržanlivá. „Neprináleží nám verejne zdieľať myšlienky alebo názory na túto tému,“ uviedol tlačový odbor.

Z Luxemburgu, kde sídli Európska prokuratúra, zároveň dodali, že šéfka prokuratúry Laura Kövesi na oslavy do Ruska necestovala.

Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku na otázky o Žilinkovej ceste odpovedá, že sankcie neznamenajú zákaz kontaktu našich občanov so sankcionovanými, no zároveň jasne hovorí, čo by malo byť predmetom takéhoto stretnutia: „Takéto kontakty by mali v prvom rade slúžiť na tlmočenie pozícií a výhrad EÚ k postupom a rozhodnutiam, pre ktoré bola daná osoba zaradená na sankčný zoznam EÚ

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Slovensko

Teraz najčítanejšie