Denník N

Jeho deportáciu si želá väčšina Austrálčanov. Prečo Djokovićovi znovu vzali víza a aké má šance na súde?

Novak Djoković. Foto –TASR/AP
Novak Djoković. Foto –TASR/AP

V Austrálii bolo v piatok krátko pred 18. hodinou, keď minister pre imigráciu Alex Hawke vydal dlho očakávané stanovisko, prostredníctvom ktorého oznámil, že opätovne odoberá víza Novakovi Djokovićovi.

Hawke využil svoju osobnú právomoc, ktorou zvrátil predošlé rozhodnutie súdu, a urobil tak „na základe verejného záujmu“, ktorým je ochrana „zdravia a poriadku“. Podľa štvrtkového online prieskumu mediálnej spoločnosti News Corp si Djokovićovu deportáciu želá 83 percent Austrálčanov.

Po tom, ako vyhral súd, srbský tenista v dejisku Australian Open už niekoľko dní trénoval a žreb mu určil aj súpera v prvom kole – jeho srbského krajana Miomira Kecmanovića. V tejto chvíli sa však Djokovićove šance na štart výrazne znížili.

Tenista sa opäť odvolal na súd, úvodné vypočutia prebehli ešte v piatok večer austrálskeho času. Prípad mal na stole obvodný sudca Anthony Kelly, ktorý dal Djokovićovi predtým za pravdu. Ten však nariadil presunutie prípadu na vyšší federálny súd.

Tenistu čaká v sobotu stretnutie s imigračnými úradníkmi a zatiaľ sa nemusí vrátiť do zariadenia pre imigrantov.

Ak by Djoković tento raz neuspel, podľa austrálskych zákonov môže dostať zákaz vstupu do krajiny na tri roky – neplatí však pre každý prípad.

Má malé šance uspieť

Aká je teda momentálna situácia Novaka Djokovića? Tenista využil svoje právo odvolať sa na súde, ale experti sa zhodujú, že tentokrát je v zložitejšej pozícii. Dôvodom sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Australian Open

Novak Djoković

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie