Denník N

Tím s hviezdnymi utečencami, bitka na ihrisku a rozhodcovský škandál. Prvý týždeň na Africkom pohári národov

Tréner Tuniska nechápe, prečo rozhodca ukončil zápas pred vypršaním 90. minúty. Foto - TASR/AP
Tréner Tuniska nechápe, prečo rozhodca ukončil zápas pred vypršaním 90. minúty. Foto – TASR/AP

Africký pohár národov priniesol v prvom týždni veľa zvláštnych situácií. Zároveň sa na turnaji ukázali aj tímy a hráči, o ktorých ste doteraz nepočuli.

Najviac zaujal duel Tunisko – Mali. Ten si budú všetci pamätať ako zápas, ktorý netrval ani 90 minút. „Úplný blázinec,“ napísal portál The Athletic.

Rozhodca Janny Sikazwe zo Zambie ho najprv ukončil nepochopiteľne už v 85. minúte. Ľudia na tribúnach aj lavičkách sa začali nechápavo rozhliadať. Minutáž sa neobjavila na veľkej obrazovke na štadióne, tisícky ľudí sledovali svoje mobily či internetové vysielanie.

Zamračený Sikazwe sa krátko poradil s asistentom a následne nechal zápas pokračovať. O chvíľu vylúčil útočníka Mali El Bilala Tourého a po kontrole so systémom VAR rozhodnutie potvrdil. O minútu neskôr ukončil zápas druhýkrát – tentoraz presne v 89. minúte a 47. sekunde.

Obe lavičky začali nervózne poskakovať, štvrtý rozhodca odtlačil jedného z členov tuniského realizačného tímu. Tuniský tréner sa rozbehol na ihrisko.

„Tréner Mondher Kebaier je pokojný, až pasívny typ, o ktorom tuniskí novinári hovoria, že dokonca netrvá ani len na základnej zostave. A dokonca aj jeho museli držať, aby sa nevrhol na rozhodcu,“ píše Maher Mezahi na webe The Athletic.

Problémom nie je len to, že sa nedohralo ani povinných 90 minút. Keďže v zápase došlo k 9 striedaniam a rozhodca využil aj systém VAR, očakávalo sa štyri či päť nadstavených minút. To požadoval aj tréner Kebaier, keď spolu s realizačným tímom obkolesil rozhodcovskú trojicu a divoko ukazovali na svoje hodinky.

Hráčov vytiahli z kúpeľa

Tunisko sa okamžite sťažovalo delegátom. Konfederácia afrického futbalu (CAF) bizarne navrhla, aby sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie