Denník N

High 5ive: Keď Charles Manson napadol sudcu. Prechádzka klenotnicou súdnej kresby

Charles Manson pred súdom. Kresba - Bill Robles/Library of Congress
Charles Manson pred súdom. Kresba – Bill Robles/Library of Congress

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Najprv to bol prirodzený nástroj zachytenia diania na súde, pretože iné médiá neexistovali. Neskôr sa objavila fotografia či video a snímanie účastníkov súdnych konaní sa stalo nežiaducim. Prišla zlatá éra súdneho kresliarstva. Bolo menej rušivé ako prítomnosť kamier a menej zasahovalo do súkromia ako presná fotka.

Dnes sú už médiá na súdoch bežnou praxou a na kresby sa môžeme pozerať s nostalgiou. História priniesla zaujímavé kúsky. Napríklad, keď sa Charles Manson vyrútil na sudcu. Alebo keď Amy Winehouse dokazovala, že nemohla napadnúť žalujúcu osobu. V kresbe na súde sa ocitla aj Naomi Campbell. Za útok mobilom.

Útočiaci Charles Manson  (Bill Robles), Amy Winehouse (Priscilla Coleman), Naomi Campbell (Christine Cornell). Zdroj – Library of Congress

*

Dvaja hráči. Jeden si zvolí štyri malé kolíky v rôznych farbách a zoradí ich v nejakom poradí. Druhý sa snaží ukrytú konšteláciu uhádnuť. Za správne miesto získava čierny bod, za uhádnutú farbu biely. Úlohou je čo najskôr sa dopracovať k odhaleniu. Poznáte? V istej forme sa s touto hrou stretol hádam každý.

Dnes tu máme internetovú verziu. So slovami. Kliknite si

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie