Denník N

Vláda nás už chápe, epidemiológovia ešte nie, tvrdí zástupca kultúrnej scény

Pavol Smolka a ministerka kultúry Natália Milanová na brífingu po stretnutí na úrade vlády. Foto - TASR
Pavol Smolka a ministerka kultúry Natália Milanová na brífingu po stretnutí na úrade vlády. Foto – TASR

Hudobník a manažér Pavol Smolka už od roku 2020 chodí na rokovania o následkoch pandémie pre kultúru. Bol aj na poslednom stretnutí na úrade vlády.

Lockdown, ktorý bol vyhlásený 25. novembra 2021, postihol najviac kultúru. Až po petícii Otvorme kultúru, ktorú podpísalo vyše 9-tisíc ľudí, konečne došlo k uvoľneniu opatrení. Po ich chaotickom oznamovaní sa zástupcovia kultúrnej scény stretli s premiérom, ministrom zdravotníctva, ministerkou kultúry a členmi konzília. „Riešili sme dva okruhy tém – pandemické a ekonomické,“ hovorí PAVOL SMOLKA z Hudobnej únie Slovenska.

V rozhovore sa dočítate:

  • čo potrebuje kultúrna scéna, aby prežila,
  • prečo požaduje OTP režim s testovaním a zníženie DPH,
  • v čom je problém ministerstva kultúry,
  • čo spojilo zriaďovanú kultúru s nezriaďovanou.

Ako ste spokojný s posledným stretnutím na úrade vlády?

Bolo to široké stretnutie. Aj našich zástupcov bolo veľa, aj členov vlády a inštitúcií, ktoré majú čo hovoriť do vecí, ktoré sme prerokovávali, teda k úplným konkrétnostiam a detailom sme sa ani nemohli dopracovať. Cieľom bolo dohodnúť si ďalší postup, čo, kto a ako urobí, ako sa budú veci diať alebo nediať. Boli tam dva okruhy tém – pandemický a ekonomický. Už je najvyšší čas nastaviť režim fungovania s pandémiou, aby mohla kultúra opäť koncepčne a dlhodobo pracovať. Ani malé, ani stredne veľké podujatia nemá nikto šancu pripraviť za mesiac, nehovoriac o veľkých. Trváme na tom, nech bude akýkoľvek pandemický stav, potrebujeme jasné režimy na základe dát a modelov, ktoré ho budú zohľadňovať, aby sme mohli pracovať, tak ako sa to deje v iných krajinách.

Prinieslo dvojhodinové sedenie aj nejaký zásadný konkrétny posun?

Najmä v tom, že náš zástupca začal priame rokovanie bez medzistupňov priamo s ministrom zdravotníctva Lengvarským, ktorý sa zatiaľ javí ako praktický človek. Vedel, o čom sa bavíme, a zdalo sa mi, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra v karanténe

Rozhovory

Kultúra

Teraz najčítanejšie