Denník N

Pre depresiu sa bál vyjsť z izby. Teraz má Thanasi Kokkinakis prvý titul a teší sa z neho aj Federer

Radosť Thanasiho Kokkinakisa po víťazstve nad Rogerom Federerom. Foto – TASR/AP
Radosť Thanasiho Kokkinakisa po víťazstve nad Rogerom Federerom. Foto – TASR/AP

Bol marec 2018 a Roger Federer prežíval jedno z najkrajších období vo svojej kariére. Tesne predtým na Australian Open získal 20. grandslamový titul a vrátil sa na post svetovej jednotky.

Federer mal vstup do sezóny ako v najlepších rokoch. Z 22 zápasov prehral len jeden – s Argentínčanom Juanom Martínom Del Potrom.

V tejto situácii prišiel na zápas 2. kola na turnaji v Miami. Na druhej strane stál outsider a 175. hráč sveta Thanasi Kokkinakis.

Pätnásť rokov sa nestalo, aby svetovú jednotku porazil tak nízko postavený hráč. Kokkinakis to dokázal a vyhral 3:6, 6:3, 7:6 (4).

Bol to jeden z najkrajších momentov v kariére 25-ročného austrálskeho tenistu. Ďalší prišiel tento týždeň, keď vyhral svoj prvý titul na okruhu ATP.

Dokázal to v rodnom Adelaide, pred skvelými divákmi a po dramatických zápasoch. Po finálovom víťazstve mu gratulačnú správu poslal aj samotný Federer.

Bohužiaľ, zlých momentov bolo v kariére tohto talentovaného hráča oveľa viac.

Za osem rokov mal zranené rameno, prsný sval, slabiny, koleno a lakeť. Pred dvoma rokmi dostal mononukleózu a schudol 14 kíl. „Bolo toho toľko, že sa ma ľudia namiesto pozdravu rovno pýtali: ‚Si zdravý?‘“ povedal Kokkinakis v podcaste Ordineroli Speaking.

Najväčšie problémy mu však spôsobovala depresia: „Psychická bolesť je oveľa horšia než telesná.“

Len som sedel v izbe a plakal bez dôvodu

Kokkinakis vyhral svoj prvý zápas na Australian Open už ako 17-ročný. V roku 2014 porazil v prvom kole Igora Sijslinga a v druhom si zahral s Rafaelom Nadalom.

Prvé kolo vtedy zvládol aj jeho o rok starší kamarát Nick Kyrgios a austrálski fanúšikovia verili, že sa pozerajú na budúcich šampiónov.

Ani jeden z nich však doteraz nenaplnil svoj potenciál. Kyrgiosa brzdila povaha a Kokkinakisa zranenia.

„Príliš často som bol zranený a rozmýšľal o tom, čo mohlo byť. Práve to je na zraneniach psychicky najnáročnejšie,“ povedal pre CODE Sports.

Hoci má veselú povahu, trápenie spôsobené zraneniami v ňom spustilo psychické problémy.

Kokkinakis podrobne opísal momenty, keď mu bolo najhoršie. „Prišiel som napríklad do kaviarne a zrazu som vedel, že odtiaľ musím okamžite odísť. Pocítil som veľkú úzkosť a srdce mi bilo strašne rýchlo. Bolo to veľmi zvláštne – keď som vyrastal, nikdy som takéto problémy nemal.“

Chcel byť vtedy čo najďalej od ľudí.

„Bolo to temné obdobie. Sedel som v izbe a plakal bez dôvodu. Bál som sa vôbec vyjsť z izby a ísť na prechádzku. Nedokázal som vtedy vidieť nič dobré na konci tunela, sústredil som sa len na negatíva. Plač vo mne dokázali spustiť maličkosti. Stačilo už len to, aby som videl šťastných ľudí. Raz sa ku mne nahla trénerova dvojročná dcéra, lebo ma chcela objať, a ja som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Australian Open

Duševné zdravie

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie