Denník N

Ospravedlňte ma, prosím, z verejnej diskusie o obrannej dohode s USA

Lietadlo Spartan slovenskej armády na letisku Kuchyňa. Foto – TASR
Lietadlo Spartan slovenskej armády na letisku Kuchyňa. Foto – TASR

„Experti“ tvrdo postihli verejnú debatu o návrhu obrannej dohody s USA. V očiach ozajstných profesionálov a u kompetentných štátnych orgánov však vyvolávajú útrpné úsmevy, ironické poznámky a strohé ignorovanie.

Autor je predseda Súdnej rady Slovenskej republiky

Proces rokovania a uzavretia obrannej dohody Slovenskej republiky so Spojenými štátmi americkými sa začal za predošlých vlád. Pokračuje v súčasnosti. Zdá sa, že vyvoláva nielen bežnú kritiku a pripomienky, ale aj vášnivé polemiky. O nebezpečenstvách takého dokumentu pre suverenitu nášho štátu, jeho bezpečnosť, o ohrození, uvažuje sa o rizikách pre ľudí žijúcich v priestore malých vojenských letísk atď. No, je toho neúrekom.

Mimoriadnym a neobvyklým počinom sa stali pripomienky Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky. Výnimočnosť spočíva v tom, že v pripomienkovom konaní ide o „prvotinu“ generálnej prokuratúry, v ktorej zabrúsila do zložitých vzťahov medzinárodného verejného práva a medzinárodnej obrannej politiky. Nemienim ich reprodukovať, stali sa dostatočne známymi.

Mlčím, ak neviem, čo povedať

V záplave kritických hlasov som zachytil aj výčitku. Prečo mlčím pri takej citlivej téme? Nemám názor? Nebolo by vhodné predložiť problém Súdnej rade Slovenskej republiky?

Otázky ma trochu zaskočili.

Áno, mlčím. Nehovorím vtedy, ak nemám alebo neviem, čo k veci povedať. Kvalifikovane, v rámci svojej odbornosti, vykonávaných pozícií, skúseností a poznatkov. Návrh obrannej dohody nepatrí do tejto výbavy. Takže mlčím.

Ale mám, ako občan, na obrannú dohodu s USA názor. Vnímam ju, podobne ako v iných členských krajinách NATO, ako možné posilnenie medzinárodného postavenia, bezpečnosti a v neposlednom rade aj suverenity Slovenskej republiky. Nič viac, nič menej. Rešpektujem, prirodzene, aj iné občianske postoje – sú rovnako legitímne ako môj pohľad.

Písať o tom, čomu nerozumiem, vzbudzuje rozpaky

Pokúsim sa o vysvetlenie, z akých dôvodov sa uchádzam o ospravedlnenie z verejnej debaty a škriepok o povahe, účinkoch a praktických dôsledkoch návrhu obrannej dohody so Spojenými štátmi, naším rozhodujúcim spojencom v NATO.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Obranná dohoda s USA

Komentáre

Teraz najčítanejšie