Denník N

Futbal vo vojnovej krajine

Kamerunskí vojaci pred štadiónom v meste Limbe pred začiatkom zápasu Gambie proti Mali. Foto - TASR/AP
Kamerunskí vojaci pred štadiónom v meste Limbe pred začiatkom zápasu Gambie proti Mali. Foto – TASR/AP

Nikde sa nespomína, že africký šampionát prebieha v krajine, v ktorej od roku 2017 vedie vláda tichú vojnu proti anglicky hovoriacej časti obyvateľstva.

Autor je spisovateľ

V Kamerune práve prebieha Africký pohár národov vo futbale a tento ročník sa teší väčšej pozornosti európskych médií ako inokedy. Hrajú tam totiž hviezdy najlepších líg ako Salah a Mané z Liverpoolu, Sebastien Haller z Ajaxu, Riyad Mahrez z Manchestru City, Aubameyang z Arsenalu (zatiaľ pre zdravotné problémy nenastúpil) alebo Iheanacho z Leicesteru.

Futbal je veľký čarodejník, pretože zápasy sa vysielajú, píšu sa komentáre a reportáže, ale nikde sa nespomína, že šampionát prebieha v krajine, v ktorej od roku 2017 vedie vláda tichú vojnu proti anglicky hovoriacej časti obyvateľstva. Mlčí sa o tom, že prezident Biya, ktorý s manželkou počas pompézneho otváracieho ceremoniálu za sprievodu delobuchov a ohňostrojov víťazoslávne mával z limuzíny obecenstvu, nechal vojsko strieľať do pokojného davu protestujúcich učiteľov a spustil tak dlhotrvajúci zbytočný konflikt, že jeho špeciálne jednotky v západných provinciách zabíjajú ženy a deti, že väzní a mučí politických oponentov i novinárov a na čele Kamerunu neohrozene panuje už štyridsať rokov.

Deň pred prvým výkopom polícia rozohnala mierový pochod v najväčšom meste Douale a vo veľkom zatýkala demonštrantov. Jeden zo šiestich štadiónov turnaja sa nachádza na konfliktnom anglofónnom území, v prímorskom mestečku Limbe, a tam to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie