Denník N

Čo je naozaj devastačné pre deti

Reprofoto - RTVS
Reprofoto – RTVS

Myslieť si, že my rodičia a dospelí všeobecne máme pod kontrolou informácie a emócie, ktoré sa k našim deťom dostávajú, to je čistá ilúzia.

Autorka je spisovateľka

Keď mali desať-, jedenásťročné deti z našej cirkevnej základnej školy opísať svojho najlepšieho kamaráta, písali, ako vyzerajú, ako sa zoznámili, čo počúvajú a pozerajú. A nie, nepozerajú rozprávky a prírodopisné filmy na RTVS, pozerajú Squid Game a Stranger Things na Netflixe.

Len v prvej sérii Squid Game zomrie okolo 460 ľudí a to veľmi explicitne prezentovanou smrťou – výstrelom do hlavy. A, samozrejme, objaví sa aj sex – nie nežné bozkávanie, ale sex na záchode s cieľom získať vypočítavé spojenectvo. Squid Game je víziou, ako by v realite živých ľudí vyzerala hra typu Battle Royal – teda typu počítačových hier, kde vyhráva jediný hráč alebo hráčka, ktorý musí eliminovať všetkých ostatných. Eliminovať – teda usmrtiť.

Ak sa deti nedostanú k Squid Game, tak mnohé doma hrajú napríklad Fortnite – hru, ktorá je vo svojej podstate veľmi brutálna a mala by byť prístupná pre vyššiu vekovú kategóriu, no tvorcom sa šikovne podarilo posunúť hranicu nižšie vďaka tomu, že ženské postavy svoje obrovské prsia a zadky skrývajú pod obtiahnutým odevom a mŕtvi nezostávajú v krvi ležať na zemi, ale jednoducho zmiznú – disappear.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie