Denník N

Nehľadáme výhovorky, že sa niečo nedá, hovorí Ján Gálik z košického Klubu, ktorý hľadá nový priestor

Ján Gálik pred dverami budovy, kde od roku 201 sídlil košický Klub. Foto - Peter Lázár
Ján Gálik pred dverami budovy, kde od roku 201 sídlil košický Klub. Foto – Peter Lázár

Komunitno-kultúrne centrum Klub fungovalo do roku 2020 v nevyužívanej budove v centre Košíc. Po dvoch rokoch bez fyzického zázemia sa teraz tím ľudí okolo kultúrneho organizátora a aktivistu Jána Gálika rozhodol nájsť si nový priestor. 

V roku 2015 zrušili v Košiciach výstavu tesne pred jej zahájením. V Kasárňach / Kulturparku mala vystavovať popredná česká umelecká skupina Rafani, no keď dva týždne pred vernisážou jej členovia zaslali do galérie fotografie diel kvôli poistke, organizátori celú akciu zrušili.

„Bolo to vraj kvôli poškodeným dreveným trámom,“ hovorí Ján Gálik. „Bol to, samozrejme, nezmysel. V dielach Rafanov sa totiž objavila aj otvorená kritika vtedajšieho primátora Richarda Rašiho. Keď to uvideli v centre, ktoré bolo zriaďované mestom, radšej z toho vycúvali.“

Výstavu sa napokon v Košiciach podarilo zorganizovať, ale na inom mieste. Vďaka iniciatíve výtvarníka Tomáša Makaru sa totiž v menšom rozsahu uskutočnila v neďalekom Klube – v komunitno-kultúrnom centre, ktoré na spôsob squattu fungovalo v nevyužívanej budove.

„To, že sme Rafanom poskytli priestor, neznamenalo, že sme chceli Kasárňam alebo mestu ukázať prostredník. Nebolo to provokačné. Dokonca sme aj napísali Rašimu, či sa nepríde pozrieť. Z našej strany to bolo skôr gesto, že kultúra sa dá robiť aj bez politických rozhodnutí a veľkých grantov,“ hovorí Ján Gálik, zakladateľ a hlavný dramaturg Klubu. Komunitno-kultúrne centrum sa muselo vysťahovať z domu na Štúrovej ulici, hľadá však nový priestor.

Budova na Štúrovej bola dlho prázdna. Gálik sa dohodol s majiteľom a päť rokov v nej fungoval Klub. Foto – Peter Lázár
Z výstavy skupiny Rafani, december 2015. Foto – Klub
Z výstavy skupiny Rafani, december 2015. Foto – Klub
Ján Gálik. Foto – Peter Lázár

Peniaze nie sú všetko

Ján Gálik založil Klub s partiou kamarátov na prelome rokov 2014 a 2015. Nápad jeho vzniku sa však rodil dlho.

Gálik roky pred tým v Košiciach pripravoval rôzne podujatia – v staničnom parku varil pre bezdomovcov, v kultúrnych centrách organizoval diskusie a pravidelne usporadúval koncerty v klube Collosseum. V roku 2013, keď boli Košice Európskym hlavným mestom kultúry (EHMK), pracoval v Tabačke, kde pripravoval filmové premietania alebo kurzy fotografie.

„EHMK bola časom skvelá vec pre Košice, ale keď sa to odohrávalo,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Košice

Kultúra

Teraz najčítanejšie