Denník N

Varšava je mesto, ktoré vás prekvapí. Pamiatok má veľa, aj keď sú mladšie

Kráľovský hrad bol postavený nanovo takmer rovnako, ako vyzeral pred vojnou. Foto - autor
Kráľovský hrad bol postavený nanovo takmer rovnako, ako vyzeral pred vojnou. Foto – autor

Po druhej svetovej vojne bola Varšava tak vážne poškodená, že sa pôvodne uvažovalo o tom, že zostane vo forme ruín a hlavné mesto sa presunie do susednej Lodže. Zničené boli všetky mosty na rieke Visla, 90 percent priemyselných budov a 70 percent obytných budov.

Varšava sa môže páčiť (Warszawa da się lubić) – to je názov populárnej poľskej piesne Adolfa Dymszu. Poľská metropola nie je mestom, ktoré by podobne ako Krakov, Gdansk, Praha či Budapešť vzbudzovalo sympatie od začiatku. Vyplýva to napríklad z relatívne krátkej histórie a vojnových škôd.

Napriek tomu, ako to spieval poľský herec, „môže sa vám páčiť“ a po čase sa do nej dá aj zaľúbiť.

Samotní Poliaci závidia svojim susedom Čechom, Ukrajincom a Litovčanom hlavné mestá so stáročnou históriou a veľkým množstvom pamiatok. Nie Varšava, ale Krakov je považovaný za najkrajšie veľké poľské mesto, nasleduje Vroclav, Toruń a prímorské Trojmesto.

Napriek tomu je Varšava mestom, ktoré si rozhodne zamilujete, a mnohí Slováci tu po príchode do poľskej metropoly za štúdiom zostali natrvalo. Nejde len o veľké kariérne možnosti, ktoré táto metropola s dvoma miliónmi obyvateľov ponúka, ale aj o to, že napriek menšiemu počtu pamiatok v porvnaní s Krakovom sa môže Varšava páčiť, a to aj viac než ostatné spomenuté poľské mestá.

Sympatie k tomuto mestu sa zvyčajne u väčšiny ľudí objavujú až po čase a Varšava je mestom, ktoré si stále buduje svoju identitu.

V tieni Krakova

V 60. rokoch minulého storočia oslavovalo Poľsko tisícročie svojej štátnosti. Na začiatku sa centrum štátu nachádzalo na západe pri nemeckých hraniciach, hlavným mestom bolo spočiatku dnes zabudnuté mestečko Gniezno.

Od roku 1038 bol hlavným mestom Poľska Krakov a až v roku 1596 ho presunuli do Varšavy, vtedy malého mesta. Obyvatelia Krakova sa dodnes nezmierili so stratou funkcie najvýznamnejšieho mesta Poľska a dodnes pretrváva rivalita medzi Varšavou a Krakovom, ktorá tak trochu pripomína tu bratislavsko-košickú alebo pražsko-brnenskú.

Krakov má tisíc rokov, Varšava niečo vyše 450 rokov (existovala od roku 1300, ale ako malé mestečko) a chýba jej to, čo tvorí čaro Krakova, Prahy či mnohých slovenských miest: stredoveká história.

„Krakov má pamiatky a je krásny a Varšava je turisticky menej zaujímavá, ale je moderná, dynamická a práve tu sa robí kariéra, aj medzinárodná,“ tak sa bežne uvažuje v Poľsku aj v zahraničí.

Prezidentský palác. Foto – autor

Varšava má aj pamiatky. A veľa, ale mladšie

Aký je najcharakteristickejší orientačný bod v oboch veľkých poľských mestách? V Krakove je to stredoveké Hlavné námestie s gotickým kostolom Panny Márie, vo Varšave moderné mrakodrapy, ktoré pripomínajú newyorský Manhattan, aj keď sú, samozrejme, oveľa menšie. Ďalšou dominantou Varšavy je Palác kultúry a vedy, nechcený dar od Josifa Stalina, postavený v 50. rokoch 20. storočia, ktorý pripomína podobné stavby v Moskve.

To všetko znamená, že Varšava je často prezentovaná ako mesto bez pamiatok, kde nie je pre turistov nič zaujímavé. Nie je to však pravda.

Pre Varšavu sú typické veľké

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie